İsrail Başbakanı Bennett, ırkçılık ve şiddetin damga vurduğu yürüyüşü savundu

Yürüyüşe katılanlar "Araplara ölüm" sloganları attı

İsrailliler 29 Mayıs'ta Kudüs Günü'nü kutlarken, Filistinli ve Yahudi gençler Kudüs'teki Eski Şehir'de çatıştı (AP)

İsrail Başbakanı Naftali Bennet, her yıl gerçekleştirilen yürüyüşe bu sene şiddet ve Filistinli düşmanı ırkçılığın damga vurması sonrası, ülkesinin Doğu Kudüs'ü ele geçirişinin kutlandığı etkinliği düzenleme kararını savundu.

Çoğunluğu aşırı milliyetçi on binlerce İsraillinin sokaklarda geçit töreni düzenleyebilmesi için binlerce polis, Kudüs'teki Eski Şehir'in merkezindeki Filistinlileri zorla çıkardı. Bazı katılımcıların "Araplara ölüm" sloganları attığı duyulabiliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yürüyüşün, Eski Şehir'in Müslüman Mahallesi'nin kalbinden geçen geleneksel güzergahında ilerlemesine izin verildi. Yürüyüş sırasında Filistinliler ve gazeteciler saldırıya uğradı.

Güzergah boyunca kavgalar da patlak verdi. Filistin Kızılayı kurtarma servisi, 62 Filistinlinin yaralandığını ve içlerinden 23'ünün hastaneye kaldırılmasının gerektiğini açıkladı. İsrail polisi 60'tan fazla şüphelinin tutuklandığını ve 5 polis memurunun yaralandığını belirtti.

Polis tutuklananlara ilişkin ayrıntı vermeyi reddederken, görünüşe göre bunların ezici çoğunluğu Filistinliydi.

Buna rağmen polisin olaya müdahale ediş şeklini öven Bennett, Hamas'ın tehditleri karşısında İsrail'in yürüyüşü düzenlemekle yükümlü olduğunu söyledi.

Başbakan, "Bunu normal rotasında yapmasaydık, doğrusu bu yola bir daha asla dönemezdik" dedi.

Bu, egemenlikten vazgeçiş olabilirdi.

Pazar günü genç Ortodoks Yahudi erkeklerin liderliğini yaptığı gösteride Şam kapısı dışında toplanan kalabalık, Müslüman Mahallesi'ne girmeden önce "hadi köylerinizi yakıp yıkalım" gibi sloganlar atmaya başladı.

Birçokları, Kudüs Günü'nde düzenlenen yürüyüş boyunca bayraklar salladı. İsrailliler, Eski Şehir'in 1967'deki savaşta ele geçirilmesini bayram olarak kutluyor. Filistinliler ve komşu Ürdün yürüyüşü kınadı.

Bir noktada, Filistin bayrağı taşıyan bir drone kalabalığın üzerinde uçarken görüldü.

Filistinliler ve çoğu devlet reddederken İsrail, Kudüs'ün tamamını başkenti sayıyor.

Bölgede tansiyon bir kez daha yükseliyor. İsrail polis memurları bu ay El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akleh'in cenaze töreninde yas tutanları döverken görülmüş, bu olay uluslararası düzeyde ağır eleştiri almıştı.

Ebu Akleh, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde İsrail'in düzenlediği bir baskını bildirmek isterken 11 Mayıs'ta başından vurulmuştu.

Filistin Yönetimi'nin yürüttüğü soruşturma geçen hafta tamamlanmış ve İsrail ordusunun Ebu Akleh'i kasten vurarak öldürdüğü sonucuna varılmıştı. İsrail, gazetecinin ölümünden dolayı sorumluluğu reddediyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU