Die Antwoord'a çocuk istismarı soruşturması

Güney Afrikalı hip-hop ikilisi evlatlıklarının suçlamasıyla karşı karşıya

Çift, 2015'te yayımlanan Chappie isimli filmde de yer aldı (AFP)

Güney Afrika'dan çıkarak tüm dünyada ün kazanan müzik grubu Die Antwoord'un üyeleri, şimdi çocuk istismarı iddialarıyla gündemde. Evlatlık edindikleri Gabriel du Preez'in geçen ay verdiği röportajlarda yaptığı sansasyonel açıklamalar, Ninja lakaplı Watkin Tudor Jones ve Yolandi Visser diye bilinen Anri du Toit'in evine sosyal hizmetler görevlilerinin gelmesine neden oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin önde gelen haber sitelerinden News24'un haberine göre, iddiaların üzerine soruşturma başlatan yetkililer çiftin 17 yaşındaki biyolojik çocukları Sixteen Jones'un durumunu görmek istedi. 

Cape Town Çocuk Mahkemesi'nden alınan emirle birlikte sosyal hizmetler görevlileri çocuk istismarı ve ihmali iddialarını 10 Mayıs'ta yerinde inceledi. Ancak yetkililer Sixteen Jones'u ailesinden ayırmadı. 

Hem polis hem de sosyal hizmetler görevlilerinin yer aldığı soruşturmada ortaya çıkacak bulgular mahkemeye sunulacak. Eldeki kanıtların ciddiyetine göre yasal süreç şekillenecek. 

I Fink You Freeky
"I Fink U Freeky" ve "Ugly Boy" gibi kliplerde evlatlık çocuklar yer almıştı (Die Antwoord/YouTube)


Çiftin onlarla birlikte Cape Town'da yaşayan tek biyolojik çocuğu var. Evlat edindikleri ya da bakımını üstlendikleri üç çocuksa aileleri ya da bakıcılarıyla Johannesburg'da yaşıyor. 

News24'a konuşan kaynaklar, çiftin üvey evlatlarını Sixteen Jones'tan ayırarak onlara yeterli eğitim ve öğretimi sağlamadığını belirtiyor. 

"Tokkie" lakaplı, 20 yaşındaki Gabriel du Preez, geçen ay yayımlanan röportajlarında çiftin kendisine köle gibi davrandığını iddia ediyor. 

Önceden grupla birlikte çalışan video sanatçısı Ben Jay Crossman'ın ve News24'un yaptığı röportajlarda Gabriel du Preez, 12 yıl önce çiftin kendisini evlat edindiğini belirtiyor. 

Çiftin, kendisinden 6 yaş küçük kardeşiyle birlikte evlat edindiği gencin iddiaları arasında müzik videolarında emeğinin sömürülmesi, pornografi ve çıplaklığa maruz bırakılmak, şiddet dolu aktivitelere katılmak zorunda kalmak bulunuyor.  

Hipohidrotik ektodermal displazi isimli ender rastlanan bir hastalığa sahip olan du Preez, çiftin zorlamasıyla biyolojik ailesine fakir oldukları için küfrettiği videolar kaydettiğini iddia ediyor:

Terleyemediğim için sürekli olarak suya ihtiyacım var. Bahçelerinde bir havuz olması bana iyi geldi. 
Beni şeytan olduğuma inandırdılar. Bana daha fazla küfür ettirdiler. İnsanları cehennemde yakabileceğime ve benim cehennemin kralı olduğuma inandırdılar. Dünyaya karanlığı getirebileceğimi söylediler.

Çiftin kardeşiyle kendisini zorla soyundurduğunu, reddetmeleri halindeyse cezalandırdığını iddia eden Gabriel du Preez, yalnızca 13 yaşındayken bir ev partisinde Anri du Toit'in çıplakken kendisini yanına çağırdığını da öne sürüyor:

Beni odaya çağırdı, çıplaktı ve her yere kusuyordu. Ninja'yı yanına çağırmamı istiyordu. Odamdaki (şişme) bebek gibi bacaklarını açmıştı. En kötüsü, annem olması gereken kişi, ya da üvey annem diyeyim, sarhoş ve çıplakken benimle vakit geçirmek istiyordu. Bundan çok rahatsız olmuştum.

14 yaşındaki kız kardeşinin artık çiftle vakit geçirmek istemediğini belirten Gabriel du Preez, yakın zamanda yaşadığını iddia ettiği bir olayı da anlatıyor:

Geçen aralık ayında Ninja'yla birlikte kardeşimi saunaya götürdüler. Herkes çıplaktı ve kardeşimden de soyunmasını istediler. Ninja neden kız kardeşimi çıplak görmek istiyor ki? O çok küçük. Ninja'nın kardeşime dair istekleri bana sapkınca geliyor. Ne zaman ailemi arasa kardeşimin hamile olup olmadığını soruyor. Bu ben buradayken olmayacak. 

Gabriel du Preez, Crossman'a verdiği röportajda ağabeyini üç kere bıçaklamasından sonra çiftin bunu erkeklik gösterisi olarak görüp kendisini tebrik ettiğini de öne sürüyor.

tokkie

Gabriel du Preez, artık 2015’te hayatını kaybeden annesinin fakir mahallesinde yaşıyor (Iavan Pijoos/News24)


Çiftin menajeri Scumeck Sabottka iddiaları "Die Antwoord, Tokkie'nin açıklamalarına katılmıyor" diyerek yalanlamıştı.

2008'de Cape Town'da kurulan grup, 5 albüm çıkardı. Sıradışı stilleriyle dünya çapında ün kazanarak 5 Haziran 2016'da İstanbul'da da konser verdiler. 

2019'da çiftin Hercules and Love Affair projesinin beyni Andy Butler'a yönelik homofobik küfürler ettiği bir video ortaya çıkınca istismar ve ırkçılıkla da suçlanan Die Antwoord bazı festival kadrolarından atılmıştı.  

Yine aynı yıl Avustralyalı müzisyen Zheani Sparkes, 2013'teki Güney Afrika ziyareti sırasında Ninja lakaplı Watkin TudorJones'un cinsel saldırısına uğradığını iddia etmişti. 2014'te de Jade Carroll benzer suçlamalarda bulunmuştu. Watkin Tudor Jones iki iddiayı da reddetmişti. 



Independent Türkçe, News24, NME, Crack Magazine

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU