"Uzaylılar neden hâlâ gelmedi?" sorusuna bilim insanlarından ürkütücü yanıt

Fermi Paradoksu’na yanıt üretmeye çalışan gökbilimciler, Dünya’daki şehirlerin gelişimine odaklandı

Yeni hipotez, uzaylıları bulmak için yürütülecek gelecekteki araştırmalara ilham verebilir (Unsplash)

Uzaylıların neden hâlâ Dünya’yı ziyaret etmediği veya insanlarla iletişim kurmadığı gökbilim camiasında uzun süredir tartışılıyor.

Fermi Paradoksu’na çözüm üretmeye çalışan iki bilim insanı olası ve ürkütücü bir açıklama buldu: Gelişmiş medeniyetler, başka uygarlıklarla iletişim kuramadan çökmeye ve dağılmaya mahkum olabilir.

İtalyan fizikçi Enrico Fermi’nin adını taşıyan bu paradoks kabaca şu soruyla özetlenebilir:

Bu kadar çok galaksi, yıldız ve gezegen varsa Dünya dışı yaşam ihtimali de çok yüksektir. Öyleyse neden hala uzaylılarla temasa geçemedik?

Yeni hipoteze göre, uzayda yolculuk etmeyi başaran uygarlıklar teknolojik açıdan geliştikçe, inovasyonun enerji talebine ayak uyduramadığı bir kriz noktasına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Royal Society Open Science’da yayımlanan bir makalede detaylandırılan hipotez, Carnegie Bilim Enstitüsü'nden astrobiyolog Michael Wong ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Stuart Bartlett’in imzasını taşıyor.

Makalede, "Uygarlıklar ya kaynaklarını tüketerek çöküyor ya da kozmik genişlemenin artık bir hedef olarak görülmediği ve medeniyetin başka gezegenlerde yaşayanlar tarafından tespit edilmelerini de zorlaştıran homeostaza yöneliyor" dendi.

Homeostaz veya dengeleşim, biyolojiden ödünç alınan bir kavram. Çevresindeki olumsuzluklar karşısında hücrelerin kendi dengesini koruma çabası, değişen koşullarda iç dengenin düzenlenmesi anlamına geliyor.

Makaleye göre inovasyonun enerji talebine ulaşamadığı noktada çözümü enerji tüketimini azaltmakta bulan uygarlıklar içlerine kapanıyor. Dolayısıyla başka yıldız sistemlerine ulaşmaları mümkün olmadığı gibi Dünyalılar tarafından da varlıkları keşfedilemiyor.

Makalede ayrıca, şu ifadeler yer alıyor:

Bu iki ihtimal, galaksi çapında medeniyetleri bulamamış olmamızla tutarlı.

İki bilim insanı bu hipotez, Dünya genelindeki şehirlerin "süper çizgisel" büyümesine ilişkin çalışmaları inceleyerek oluşturdu.

Söz konusu çalışmalar, nüfus arttıkça şehirlerin enerji tüketiminin de katlanarak arttığını ve bunun kaçınılmaz olarak hızlı çöküşlere neden olan kriz noktalarına evrildiğini gösteriyordu.

Öte yandan iki bilim insanı, büyük miktarda enerjiyi "çılgınca ve sürdürülemez" biçimde harcayan, çöküşe yakın medeniyetlerin iletişim kurmak için en kolay hedef olduğunu ileri sürdü.

Diğer yandan çöküşü tespit ederek, bunu engellemeye yönelik adımlar atan medeniyetlerle iletişim kurmak çok daha zor olabilir.

Buna göre söz konusu evrede toplumlar, yıldızların ötesinde sınırsız genişleme hedefinden vazgeçmiş, kalkınmayı ve çevreyle uyumu önceleyen bir anlayışı benimsemiş olmalı.

Bu tür uygarlıkların uzay araştırmalarını tamamen terk etmese de bu arayışı Dünya’yla temas kuracak kadar büyük ölçeklerde devam ettirmemesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU