Gökyüzünde hizalanan 4 gezegenin uzay istasyonlarıyla dansı görüntülendi

"Bazen deneyim beklentilerimizi aşıyor"

Gezegenlerin son hizalanması 2020’de olmuştu (Sanal Teleskop Projesi)

İtalyan astrofizikçi Gianluca Masi, gökyüzünde hizalanan 4 gezegeni Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ve Çin’in Tianhe-1 uzay istasyonuyla birlikte görüntüledi.

İnternetten erişilebilen robotik teleskop projesi Virtual Telescope Project’in (Sanal Teleskop Projesi) kurucusu Masi, yerel saatle sabah 4’te Roma’da gökyüzünü gözlemledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O gece Jüpiter, Venüs, Mars ve Satürn gökyüzünde aynı hizada sıralanmıştı. Masi bu çarpıcı manzarayı kaydetmek isterken, gözüne daha ilginç bir şey çarptı.

Fotoğrafçı tam o esnada Roma üzerinden geçen Tianhe-1’i görüntüledi. Masi iki istasyonun 15 dakika arayla bu bölgeden geçtiğini biliyordu.

Bir süre bekleyerek UUİ’nin de geçişini gözlemleyen fotoğrafçı, iki istasyonu gezegenlerle ayrı ayrı görüntülemiş oldu.
 

2c25abe5-fa5e-41b6-b8ee-93d82256583e.jpg
UUİ Dünya etrafındaki dönüşünü her 90 dakikada bir tamamlıyor (Sanal Teleskop Projesi)


109 metre uzunluğundaki UUİ, çoğu zaman gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olarak görülüyor. NASA'ya göre, yeryüzünden yaklaşık 420 kilometre yukarıda yer alan istasyon saatte 28 bin kilometre hızla hareket ediyor.

Çin'in yörüngedeki istasyonu ise şu anda çok daha küçük ama yine de çıplak gözle görülebiliyor. Bu istasyon da yeryüzünden 340 ila 450 kilometre yukarıda yer alıyor.

Masi, "Gece gökyüzüne bakmak her zaman harika ama bazen deneyim beklentilerimizi aşıyor" diye konuştu:

Güneydoğu yönünde asılı duran Jüpiter ve Venüs'ü gördüm. Bunlar en parlak gezegenlerdi. Aynı noktada gösteriye az 4 gezegenin katıldığını fark ettim. Jüpiter, Venüs, Mars ve Satürn, Güneş’in doğuşundan önce beni bekliyordu.

Dört gezegen hafta boyunca gökyüzünde hizalanmaya devam edecek. Gökyüzü gözlemcilerinin şafaktan hemen önce, sabah 5 civarında manzaraya tanık olması mümkün.

Uzmanlara göre bu tür gezegen hizalanmaları çok nadir değil. Son hizalanma 2020'de, ondan önceki de 2016 ve 2005'te meydana gelmişti.

 

Independent Türkçe, Livescience, Jagran Josh

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU