Watchmen ve V for Vendetta'nın yaratıcısından yazarlık tavsiyesi: "Berbat kitapları da okuyun"

Alan Moore hevesli yazarlara alışılmadık bir öneri yaptı

Alan Moore, 2020'de verdiği bir röportajda da yeni süper kahraman filmlerini beğenmediğini söylemişti (Screenrant)

Britanyalı efsanevi  çizgi roman yazarı Alan Moore, BBC'de yayımlanan Maestro programında yazar olmak isteyen hevesli kişilere birkaç tavsiye verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Watchmen ve V for Vendetta gibi çığır açan çizgi romanların yazarı, genç yeteneklere sadece iyi eserler değil "berbat kitaplar" okumaları gerektiğini de söyledi. 

Moore genç yazarlara çok sık kitap okumalarını ve okuyacakları materyalleri çok çeşitli bir yelpazeden seçmeleri gerektiğini söyledi. 

Röportajda ünlü yazar, "Müstakbel yazarlara sadece iyi kitaplar okumamasını tavsiye ederim. Kötü kitaplar da okuyun çünkü iyi kitaplardan daha ilham verici olabilir" ifadeleri kullandı ve şöyle ekledi: 

İyi bir kitaptan ilham aldıysanız her zaman intihal tehlikesi, o iyi kitaba çok benzeyen bir şey yazma tehlikesi vardır.

68 yaşındaki Moore düşüncesini şöyle detaylandırdı:

Oysa okuduğunuz esere gerçekten yardımcı olacak tepki, 'Yüce İsa bunu yazabilirim' tepkisidir. Bu son derece özgürleştirici. Senden çok ama çok daha kötü durumda olan birini bulmak ve neden bu kadar kötü yazdığını incelemek…

Genç yazarların özgün fikirler üretmesini destekleyen Moore, başkalarının çalışmalarına bel bağlayarak üretim yapmaya karşı çıkıyor. Ünlü yazar eski eserlerin uyarlamalarının ya da devamlarının yazılmasının da yeteneği körelttiğini düşünüyor. 

 

 

Moore röportajda şunları ekledi:

Bu kendi tarzınızı oluşturmanıza çok fazla yardımcı olacak. Yapmaman gereken tüm hataları öğreneceksin. 'Bu hikaye beni neden rahatsız etti?' Evet bu soruyu inceleyin! Sevmemenizin nedenlerini keşfedin. Sizin açınızdan hikayeyi mahveden tüm acemilik veya kötü fikir örneklerini bulun. Bu muhtemelen bir yazar olarak kariyeriniz için çok daha yararlı olacak.

 

Independent Türkçe, Screenrant, Boingboing

DAHA FAZLA HABER OKU