Başbakanlıktan alınan İmran Han'dan gözdağı: "İktidardayken değildim ama artık tehlikeli olacağım"

"Bu ülke beni 45 yıldır tanıyor. Bugüne dek bir kanunu çiğnedim mi?"

İmran Han, hiçbir liderin 5 yıllık görev süresini dolduramadığı Pakistan'da güvensizlik oylamasıyla görevden alınan ilk başbakan olmuştu (Reuters) 

Pakistan'da pazar gününün ilk saatlerinde güvensizlik oylamasıyla görevden alınan eski Başbakan İmran Han, "İktidardayken değildim ama artık tehlikeli olacağım" dedi.

Han, çarşamba günü Peşaver'deki konuşmasında Yüksek Mahkeme'nin 9 Nisan'da güvensizlik oylamasıyla ilgili gece boyu çalışması ve parlamentoda oylamanın gece yarısından sonra yapılmasını eleştirdi.

Eski Pakistan Başbakanı, "Mahkemeye sesleniyorum: Gecenin bir vakti kapılarınızı açtınız. Bu ülke beni 45 yıldır tanıyor. Bugüne dek bir kanunu çiğnedim mi? Kriket oynadığım dönemde beni şike yapmakla suçlayan oldu mu?" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

69 yaşındaki Han, "Hükümetin bir parçasıyken tehlikeli değildim ama artık daha tehlikeli olacağım. İthal edilmiş bir hükümeti kabul etmeyeceğiz. Halk da bu karara karşı protesto düzenleyerek ne talep ettiğini gösterdi" ifadelerini kullandı.

Yerine ana muhalefet partisi Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'ın (PML-N) lideri Şahbaz Şerif'in seçilmesine de tepki gösteren Han, "Şerif hakkında 10 milyonlarca yolsuzluk davası var. Onu başbakanımız olarak kabul edeceğimizi düşünüyor musunuz?" dedi.

Şahbaz Şerif, üç kez başbakanlık yapan ve Panama Belgeleri'nin yayımlanmasından sonra hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla 2018'de görevden alınıp siyasetten men edilen Navaz Şerif'in kardeşi. 

Yeni Pakistan Başbakanı, Eylül 2020'de ülkenin yolsuzlukla mücadeleden sorumlu kurumu Ulusal Hesap Verebilirlik Bürosu'nun (NAB) 76 milyon dolar kara para akladığı suçlamalarının ardından gözaltına alınmıştı. Soruşturmada, Şerif'in ailesine ait 28 paravan hesap tespit edilmiş, söz konusu paranın 2008-2018 arasında bu hesaplarda aklandığı öne sürülmüştü.

Ne olmuştu?

Eski milli kriketçi Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) ise 2018'deki seçimlerde ülkenin başına geçmişti.

Yolsuzluk ve kayırmacılığı bitirme vaadiyle seçilen Han enflasyonun yükselmesi, döviz rezervlerindeki azalma, rupinin değer kaybetmesi, ülkenin borcu ve hayat pahalılığı yüzünden kendisine verilen desteği sürdürmekte zorlanmıştı.

Bütün bunlar, hükümetin ittifak kurduğu Birleşik Halk Hareketi (MQM) ve Avami Ulusal Partisi (ANP) gibi partilerin güvensizlik oylamasında muhaliflerin yanında yer alacağını açıklamasına neden olmuştu. Han'ın partisinden de 10'u aşkın kişi muhalefete geçmişti.

Güvensizlik oylamasında Han'ın hükümeti, 174 hayır oyu almıştı. 342 milletvekilinden oluşan Pakistan Ulusal Meclisi'nde Başbakan Han'ın görevden alınması için en az 172 oy gerekiyordu. 

Eski Pakistan Başbakanı'na destek veren yüz binlerce kişi karara karşı protesto düzenlerken, Han hükümetin düşürülmesiyle ilgili başta ABD olmak üzere "dış güçleri" suçlamıştı.



Independent Türkçe, NDTV, India Today, BBC Türkçe

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU