Dünya Sağlık Örgütü, iki yeni Omicron alt varyantını takibe aldı

Hem BA.4 hem de BA.5 kurumun izleme listesine eklenirken Birleşik Krallık'ta BA.4'e rastlandı

(AP)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) öncekinden daha bulaşıcı ya da tehlikeli olup olmadığını anlamak için Omicron'un iki yeni alt varyantını inceliyor.

Hem BA.4 hem de BA.5 kurumun izleme listesine eklendi. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Kurumu'na (UKHSA) göre, daha şimdiden İskoçya ve İngiltere'de BA.4'e rastlandı. İki ülke de 30 Mart itibarıyla birer vaka bildirdi.

UKHSA'nın geçen hafta yayımladığı varyant raporunda, sağlık yetkilileri iki varyantta "biyolojik önem taşıma potansiyeline sahip mutasyonlar" görüldüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya genelinde varyantların yayılmasını izleyen veritabanı GISAID'e, küresel olarak sadece birkaç düzine BA.4 ve BA.5 vakası kaydedildi.

DSÖ "bağışıklık sisteminden kaçma potansiyeli üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırılması gereken ek mutasyonları" sebebiyle iki alt varyantı takip etmeye başladığını söyledi.

Güney Afrika ve Botsvana da hem BA.4 hem de BA.5 vakaları görüldüğünü bildirirken Danimarka'da da BA.4'e rastlandı.

GISAID'e rapor edilen ilk BA.4 örneği Güney Afrika'dandı, örneğin alınma tarihiyse 10 Ocak 2022'ydi.

Ne var ki UKHSA son raporunda genomların birikiminin ve coğrafi yayılımın daha yakın tarihli olmasının "varyantın başarıyla bulaştığına" işaret ettiğini belirtti.

Virüsler her zaman mutasyona uğrar fakat sadece bazı mutasyonlar virüslerin yayılma ya da aşı veya enfeksiyondan sağlanan önceki bağışıklıktan kaçma kabiliyetlerini veya sebep oldukları hastalığın ciddiyetini etkiler.

Örneğin, BA.2 şu anda birbirini izleyen vakaların yaklaşık yüzde 94'ünü temsil ediyor ve kardeşlerinden daha bulaşıcı. Fakat şu ana kadar elde edilen kanıtlar varyantın ciddi hastalığa yol açma olasılığının daha yüksek olmadığını gösteriyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU