Pakistan'da İmran Han hükümetinin düşürülmesinin arkasındaki 4 kişi

Butto hanedanı yine görev başında

Han'ın destekçileri, ülkenin farklı yerlerinde gösteriler düzenledi (Reuters)

Pakistan'da bir haftadır beklenen süreç nihayet gerçekleşti ve Yüksek Mahkeme'nin kararı sonrası mecliste yapılan güven oylaması sonucu İmran Han hükümeti düşürüldü.

Meşhur kriketçilikten başbakanlığa uzanan İmran Han'ın hükümeti, 174 hayır oyu aldı. 342 milletvekilinden oluşan Pakistan Ulusal Meclisi'nde Başbakan Han'ın görevden alınması için en az 172 oy gerekiyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülke tarihindeki hiçbir başbakanın 5 yıllık görev süresini dolduramadığı Pakistan'da İmran Han, güvensizlik oylamasıyla görevden alınan ilk başbakan oldu. 

Han ve dün akşam meydanları dolduran binlerce destekçisi, bu durumla ilgili olarak başta ABD olmak üzere "dış güçleri" suçlarken muhalifleri ülkeyi yönetemediğini öne sürüyor. Orduyla yaşadığı sıkıntılar ve enflasyonla mücadelede yetersizlik, Han'ın gidişi arasındaki sebepler arasında gösteriliyor.

Diğer yandan Pakistan'daki iktidar değişiminde 4 kişinin özellikle etkili olduğu ortada. 

Şahbaz Şerif

Ana muhalefet partisi Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'ın (PML-N) lideri Şahbaz Şerif, en azından ekimdeki seçimlere kadar başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanıyor. 

Yolsuzluk suçlamalarıyla 2017'de başbakanlıktan alınarak ömür boyu siyasetten mahrum edilen Navaz Şerif'in 70 yaşındaki kardeşi, 2013'ten 2018'e kadar Pencap Eyalet Başbakanı'ydı. 

İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin (PTI) 2018 yazında kazandığı seçimlerin ardından anamuhalefet lideri oldu. 

Ateşli konuşmalarıyla ve el hareketleriyle biliniyor. 


Asıf Ali Zerdari

Eşi Benazir Butto'nun 2007'de suikasta uğramasının ardından siyasette yükselen 66 yaşındaki Asıf Ali Zerdari, bu ortamda PML-N'nin desteğiyle ülkenin 11. Cumhurbaşkanı oldu.  

2008'den 2013'e kadar bu görevi sürdüren 66 yaşındaki Zerdari hakkındaki yolsuzluk suçlamaları siyasete girmeden hem önce hem de sonra bitmek bilmedi. 

Bilavel Butto Zerdari 

Pakistan'ın seçimle göreve gelen ilk başbakanı Zülfikar Ali Butto'nun kızı olan Benazir Butto gibi oğlu da aile geleneğini sürdürüp siyasete girdi. 

Annesi öldüğünde 17 yaşında olan  Bilavel, Oxford Üniversitesi'ni bitirse de sıradışı aksanıyla alay konusu oluyor. 

33 yaşındaki Bilavel, annesinin Pakistan Halk Partisi'ni (PPP) babasıyla birlikte yöneterek siyasi nepotizm eleştirilerini göğüslüyor.  

Sosyal medya personası ve kadın haklarını savunmasıyla dikkat çekiyor.

Mevlana Fazlurrahman

İslam Ulema Camiası-Fazl (JUI-F) partisi lideri Mevlana Fazlurrahman, medreselerdeki binlerce kişiyi sokaklara dökme gücüne sahip bir kişi. Önceden daha radikal İslamcı olarak bilinirken şimdi PML-N ve PPP'nin de yer aldığı Pakistan Demokratik Hareketi'nin öncüsü konumunda.

68 yaşındaki Fazlurrahman, İmran Han'ın bir Yahudiyle evlenmiş olması gibi hayat tarzına yönelik eleştirileriyle dikkat çekiyor.

 

Independent Türkçe, ABP News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU