Türkmenistan, yurt dışında da vatandaşlarına nefes aldırmıyor!

Esedullah Oğuz Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: turkmen.news

Siyasi baskı ve insan hakları ihlalleri konusunda sık sık Kuzey Kore ile karşılaştırılan Türkmenistan, tuhaf; tuhaf olduğu kadar da gülünç uygulamaların ülkesi.

12 Mar'tta düzenlenen göstermelik bir seçimle koltuğu babasından devralan Serdar Berdimuhammedov'un ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak yeni bir reform programı ve açılım paketi ilan etmesini beklersiniz, değil mi? 

Ama oğul Berdimuhammdov, kendisinden bekleneni değil, kendisine yakışanı yaptı ve ilk karar olarak tüm taksilerde kendisinin orta boy bir resminin asılmasını istedi.

Artık Türkmenistan'da trafik polisleri bundan böyle taksi şoförlerinden ehliyet ve ruhsatın yanında yeni cumhurbaşkanının resmini de soracak. Resmi asmayanlar ise para cezası alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oğul Cumhurbaşkanının ikinci bir uygulaması da şu: Tüm devlet memurları, eski cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhammedov'un kitaplarının dijital versiyonlarını cep telefonlarına indirmek zorunda.

Ayrıca, memurların cep telefonlarına zil sesi olarak Gurbangulı Berdimuhammedov'un şarkılarından birinin melodisini seçmeleri gerekiyor.

Bunun anlamı şu: Devlet kurumunda çalışan bir memurun cep telefonu çaldığında, Gurbangulı'nın bir şarkısının melodisi yankılanmıyorsa, vay o memurun haline!

Normal bir ülkede böyle bir uygulamayı yürürlüğe koyan bir yöneticinin akıl sağlığından şüphe edersiniz ve ona bir doktora görünmesini salık verirsiniz.

Ama Türkmenistan'da böyle bir şansınız da yok.
 


Yurt içinde böylesine abuk sabuk ve gülünç uygulamalarla halkın hayatını cehenneme çeviren Türkmenistan devleti, yurt dışında da vatandaşlarının peşini bırakmıyor.

Şöyle ki; Türkiye'ye çalışmaya gelen yüz binlerce Türkmen vatandaşı, Aşkabat yönetiminin aldığı sıkı korona tedbirlerinden dolayı ülkelerine gidemiyor.

Türkmenistan devleti 2020 başından itibaren ülkeye yapılan tüm ticari uçuşlara kısıtlama getirdi ve şu anda Aşkabat ile İstanbul arasında ayda bir veya iki uçak seferi düzenliyor.

Ülkeye gitmek isteyen Türkmen vatandaşları İstanbul'daki Türkmenistan Konsolosluğu'ndan izin ve onay almak zorunda; onayı olmayanlar uçağa alınmıyor.

Uçağa binebilmek için de Konsolosluk yetkililerine rüşvet vermek gerekiyor.
 

@azathayytbayev

Watandaşy öz ýurduna kabul etmese, nähili gynandyryjy?

♬ оригинальный звук - Milli Görüş Hereketi


Geçtiğimiz iki yılda korona ve diğer hastalıklardan dolayı onlarca Türkmenistan vatandaşı hayatını kaybetti ve Kilyos'taki kimsesizler mezarlığına veya Silivri'deki mezarlığa defnedildi.

Oysa ağır hasta olanların nihai arzusu, son nefeslerini kendi ülkelerinde vermekti.


Bir başka sorun da pasaport sürelerinin uzatılmasında yaşanıyor.

İstanbul'daki Türkmenistan Konsolosluğu eski pasaportların sürelerini uzatmazken, yenilerinin süre uzatımında ise birçok bürokratik engel çıkarıyor. Bu yüzden Türkmenler, Konsolosluk önünde birkaç kez gösteri yaptılar.
 

 (1).jpeg
Pasaport sürelerini uzatamayan veya kendi ülkesine gidemeyen Türkmenistan vatandaşları, İstanbul'daki gösteri yapıyor / Fotoğraf: turkmen.news

 

Para transferi ve bankacılık işlemleri de, Türkmenistanlıların karşılaştığı bir başka sorun.

Türkiye'de çalışan bir Türkmenistan vatandaşı normal banka yoluyla ülkesine para gönderdiği zaman, resmi dolar kuru çok düşük olduğu için gönderici büyük kayıp yaşıyor.

O yüzden birçok kimse, Aksaray'daki gayrı resmi sistem üzerinden ülkelerine para gönderiyor.


Bir başka sıkıntı da şu: Türkmenistan'a zor da olsa bir şekilde para göndermek mümkün ama oradan para almak çok zor.

Bu zorluk yüzünden Türkiye'deki birçok Türkmen öğrenci, velilerinden para alamadıkları ve öğrenim harçlarını ödeyemedikleri için eğitimlerini bırakmak zorunda kaldı.
 

türkmen 2.jpg
Fotoğraf: turkmen.news

 

Bu arada Türkmenistanlı bazı aktivistler Türkiye'de sosyal medya üzerinden örgütlenerek seslerini duyurmaya çalışıyor.

Bunlar da Türkmenistan'dan gönderilen özel ajanlar tarafından takip edilerek fiziksel saldırıya uğruyor, taciz ediliyor ve bazı durumlarda tutuklanarak Türkmenistan'a götürülüyor.
 

türkmen 1.jpg
Fotoğraf: turkmen.news

 

Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı iki ülkede eğitim gören veya çalışan binlerce Türkmenistan vatandaşı kendi ülkelerine de gidemediği için Türkiye'ye gelmeye başladı.

Bu da, Türkmenlerin Türkiye'de karşılaştıkları sorunların katlanarak büyümesine yol açtı.

Türkiye'deki Türkmenistan vatandaşlarının büyük çoğunluğu kaçak olarak yaşadıkları için; iş, sigorta, eğitim, sağlık gibi her alanda sorunlar ve engellerle karşılaşıyorlar.

Kaçak oldukları için sigorta olamıyor, sigortalı olmadıkları için de devlet hastanelerinden ve sağlık ocaklarından yararlanamıyorlar.

Özel hastanelerde fiyatlar astronomik boyutlarda olduğu için oralara da gidemiyorlar. Ayrıca çocuklarını da okula gönderemiyorlar.


30 yıl boyunca Türk dünyası ve kardeşlik nutuklarıyla Orta Asyalıların gönlünü kazanmaya çalışan Türkiye, bugün kendi sınırları içerisinde en ağır koşullarda ekmek peşinde koşan Türkmen soydaşlarının sorunlarıyla ilgilenmiyor.

Oysa 1071'de Malazgirt'te şanlı bir zafer kazanarak Anadolu'nun kapısını açan, dolayısıyla bu toprakları Türk'ün yurdu yapan Alparslan, bugünkü Türkmenistan'dan kalkıp gelen bir Türkmen'di.

Aynı şekilde 600 yılı aşkın bir süre boyunca üç kıtada Türk'ün şanlı bayrağını dalgalandıranlar da yine Türkmenistan'dan Anadolu'ya göç eden bir Türkmen aşiretiydi.

Öyleyse, Türkmenistan veya Türkistan'dan gelen her soydaşa sahip çıkmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Anadolu insanının boynunun borcudur.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU