ABD, Yakuza liderini yakaladı: "Myanmar ve Sri Lanka'daki muhaliflere karadan havaya füze sistemi satmaya çalışıyordu"

Takeshi Ebisawa'yla Danimarka'da buluşan DEA ajanı, gerçeği ortaya çıkardı

ABD Adalet Bakanlığı, Ebisawa ve üç suç ortağıyla ilgili karar duruşmasının ne zaman yapılacağını henüz açıklamadı (Kolaj: AP / New York Güney Bölgesi Savcılığı)

ABD'de yakalanan ve Yakuza lideri olduğu iddia edilen Takeshi Ebisawa, Myanmar ve Sri Lanka'daki muhaliflere karadan havaya füze satmaya çalışmakla suçlanıyor.

New York'un Manhattan bölgesindeki federal savcılıktan perşembe günü yapılan açıklamada, 57 yaşındaki Ebisawa'nın ülkede uyuşturucu satmayı planladığı ve ABD yapımı karadan havaya füze sistemlerinden satın almaya çalıştığı öne sürüldü.

Buna göre Ebisawa, Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nden (Drug Enforcement Administration -DEA) gizli bir ajanla 3 Şubat'ta Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da buluştu.

Ebisawa, DEA ajanından Myanmar ve Sri Lanka'daki isyancı gruplara göndermek için otomatik silah, karadan havaya füze sistemi, roket, tanksavar ve makinalı tüfek satın almaya çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakuza lideri olarak nitelenen Ebisawa'nın bu silahları Sri Lanka'daki Tamil Kaplanları ve Myanmar'daki Birleşik Wa Devlet Ordusu, Karen Ulusal Birliği ve Şan Devlet Ordusu'na satmayı planladığı iddia edildi.

Her iki ülkedeki gruplar da mevcut yönetime karşı silahlı direniş gösteren etnik azınlık güçlerini temsil ediyor.

Ebisawa'nın silah anlaşmasına ek olarak New York'ta eroin ve metamfetamin satmayı planladığı da öne sürüldü.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ebisawa'yla çalışan 55 yaşındaki Sompak Rukrasaranee, 58 yaşındaki Somphob Singhasiri ve 53 yaşındaki Suksan Jullanan adlı üç şüphelinin daha pazartesi ve salı günleri New York'ta yakalandığı belirtildi. 

Tayland vatandaşı üç isimden Jullanan'ın ABD vatandaşlığına da sahip olduğu ifade edildi.
 

Takeshi Ebisawa.jpg

Ebisawa ve üç ortağı suçlu bulunmaları halinde müebbet hapis cezası alabilir (New York Güney Bölgesi Savcılığı)


Öte yandan Ebisawa'nın DEA ajanıyla konuşurken Jullanan'ın Tayland ordusunda Hava Kuvvetleri Komutanı, Rukrasaranee'nin de emekli subay olduğunu söylediği öne sürüldü.

New York Güney Bölgesi Savcısı Damian Williams ise açıklamasında "Uyuşturucuların New York sokaklarında satılması, silahların da çalkantılı durumdaki ülkelerde yer alan muhalif gruplara gönderilmesi planlanıyordu. Bu uluslararası suç örgütünün üyeleri artık kimsenin canını tehlikeye atamayacak" dedi.

Açıklamada 4 kişi hakkında kara para aklamayla uyuşturucu ve silah ticareti yapmak suçlarından hukuki işlem başlatıldığı ifade edildi.

Yakuza, Japonya kökenli uluslararası suç örgütüne üye olanlar için kullanılan bir ifade.



Independent Türkçe, Reuters, SCMP, Daily Mail

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU