Twitter'dan Elon Musk açıklaması: "Özel muamele yok"

Platformda "önemli iyileştirmeler" yapacağını söyleyen Musk’ın diğer firmalarındaki ayrımcılık ve taciz iddiaları yeniden gündeme

50 yaşındaki Elon Musk, Forbes verilerine göre 239,6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengini unvanına sahip (Reuters)

Twitter’ın yönetim kuruluna katılan Elon Musk'ub, platformda "önemli iyileştirmeler" yapacağını vaat etmesi tartışma konusu oldu.

Teknoloji milyarderi, tebrikleri sosyal medya hesabından şu ifadelerle kabul etmişti:

Önümüzdeki aylarda Twitter'da önemli iyileştirmeler yapmak için Parag ve Twitter yönetim kuruluyla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz!

Dünyanın en zengin insanı olan Musk’ın sosyal medya devinin yönetim kuruluna girdiğini ilk olarak Twitter CEO’su Parag Agrawl duyurdu.

Haber, teknoloji milyarderinin 3 milyar dolar ödeyerek Twitter'daki yüzde 9,2'lik hissenin sahibi olduğunun açıklanmasından bir gün sonra geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu arada kullanıcılar, Musk’ın platforma getirebileceği yenilikleri ve sözü edilen iyileştirmeleri merakla bekliyor.

Öte yandan, Twitter yetkililerinden gelen açıklamalarda, Tesla ve SpaceX CEO’suna "özel muamele yapılmayacağı" vurgulanıyor.

The Verge'e konuşan Twitter sözcüsü Adrian Zamora, platformun "politikalarının ve kurallarının geliştirilmesi ve uygulanmasında tarafsızlık ilkesine bağlı olduğunu" ifade etti.

Yönetim kurulu üyelerinin platformun politikaları hakkında karar veremediklerini, ancak rehberlik ve geri bildirim sağlama konusunda önemli bir rol oynadıklarını söyleyen Zamora, teknoloji milyarderinin de herkesle aynı kurallara tabi olacağını ima etti.

Bu da Twitter’ın gerekli durumda Musk'ı platformdan atabileceği veya hesabını askıya alabileceği anlamına geliyor.

Örneğin, Trump'ın Twitter hesabı da 6 Ocak 2021'deki ABD Kongre baskınıyla ilgili paylaşımlarıyla şiddeti körüklediği gerekçesiyle kalıcı olarak kapatılmıştı.

ABD'deki muhafazakar kesimler, şu anda Musk'tan Trump'ın hesabını tekrar aktif hale getirmesini talep etse de Zamora’nın açıklamaları bunun mümkün olmadığını düşündürüyor.

"Politika kararlarımız yönetim kurulu veya hissedarlar tarafından belirlenmiyor" diyen Zamora, sözlerini şöyle sürdürdü:

Her zaman olduğu gibi, kurulumuz hizmetimizin tamamında önemli bir danışmanlık ve geri bildirim rolü oynuyor. Günlük operasyonlarımız ve kararlarımız Twitter yönetimi ve çalışanları tarafından alınmaktadır.

Musk’ın iyileştirme vaadi tartışma konusu oldu

Twitter kurucusu Jack Dorsey'den neredeyse 4 kat daha fazla hisseye sahip olan Musk, artık sosyal medya platformunun en büyük hissedarı.

Milyarderin yönetim kuruluna girerken iyileştirmeler vaat etmesi, elektrikli otomobil firması Tesla’da mahkemeye taşınan sorunları da gündeme getirdi.

Şubat 2022’de Kaliforniya Adil Çalışma Dairesi, Tesla'yı eyaletteki fabrikasında siyah çalışanlara karşı "yaygın" ayrımcılık nedeniyle dava etmişti. Bu yılın Şubat ayında, California Eyaleti Adil Konut ve Çalışma Dairesi, Tesla'yı Fremont'taki fabrikasında siyah çalışanlara karşı "yaygın" ayrımcılık nedeniyle dava etti. 2018’de fabrika işçileri Amerikan basınına konuşmuş ve ırkçı hakaretlere maruz kaldıklarını açıklamıştı.

Tesla'daki kadınlar da ayrımcılığa maruz kaldıklarını öne sürmüştü. Kasım 2021'de aynı fabrikadaki bir çalışan, her gün cinsel tacize uğradıklarını söylemiş ve yaşadıklarını "kabus" diye nitelendirmişti.

Uzay firması SpaceX'te çalışan başka bir kadın da, çalışma hayatında "kadın düşmanlığının yaygın olduğunu" söylediği bir makale yayımlamıştı.

"Musk, Twitter'ı kriptoya uyumlu bir yer haline getirebilir"

Bu arada bazı yatırımcılar, Musk’ın Twitter’daki pozisyonunu olumlu bir gelişme olarak görüyor. Bu kişiler, kripto para ve özellikle de Dogecoin sevgisiyle tanınan Musk'ın Twitter'ı kriptoyla daha uyumlu bir yer haline getirebileceğini düşünüyor.

Binance Labs yatırım direktörü Ken Li, Musk'ın yatırımının platformun kripto girişimlerini ilerletebileceğini ve hatta Dogecoin'in platforma entegre olmasını sağlayabileceğini söyledi.

"Twitter'ın Elon'un sevilen Dogecoin'ini benimsemeye başlayıp başlamayacağını göreceğiz" diyen Li, sözlerini şöyle sürdürdü:

Elon, daha merkeziyetsiz ve sansüre dirençli bir sosyal medya platformu kavramı hakkında her zaman çok açıktı ve bu, blok zinciri ve Web3 teknolojisinin etkinleşmesini sağlayabilecek bir şey.

 

Independent Türkçe, The Verge, VICE

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU