CIA raporları 60 yıl sonra yayımlandı: "Sovyetler Birliği telepati ve duyular dışı algılama üzerinde çalışıyor"

"Piyano çalan bir kişinin merkezi sinir sistemi dalgaları, hiç piyano çalmamış bir kişiye aktarıldı"

Duyular-dışı algılamada, kişinin sadece zihniyle etrafındaki dünyaya etki edebileceğini öne sürülüyor (Unsplash)

CIA raporlarında Sovyetler Birliği'nin telepati ve duyular-dışı algılama (extra-sensory perception -ESP) üzerine çalışmalar düzenlediği iddia edildi.

1963-1964 arasında hazırlanan üç raporda, bir CIA ajanıyla Sovyet bilim insanı arasındaki konuşmalar yer alıyor. Government Attic sitesi, CIA'den 2019 talep ettiği raporları 27 Mart'ta yayımladı.

Konuşmalardan birinde D.A. Kerminov adlı Sovyet bilim insanı, CIA ajanına piyano çalan bir kişinin merkezi sinir sisteminden gelen sinyalleri kaydettiklerini ve bunları hiç piyano çalmamış başka bir kişinin kollarına aktardıkları bir deneyden bahsediyor.

Kerminov, daha sonra bu sinyallerin piyano çalmamış kişinin "zor parçaları çalmasını sağlamasının ve söz konusu yeteneğin bir kısmının kalıcı hale gelmesinin öngörüldüğünü" belirtiyor. Fakat CIA ajanı daha detaylı bilgi istediğinde Kerminov başka bilgi paylaşamayacağını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ESP üzerine yapılan çalışmalarda, kişinin görme, koklama, dokunma, tatma ve işitme şeklinde belirlenen 5 temel duyusu haricinde dışsal dünyaya ve nesnelere dair başka algılara sahip olup olmadığı araştırılıyor. Buna göre ESP sayesinde kişilerin sadece zihin gücüyle bilgi edinebileceği ya da nesneleri kontrol edebileceği öne sürülüyor.

CIA ajanı, raporunda "Kerminov, Vasilev'in bazı deneklerde çok güçlü ESP olduğunu ortaya koymayı başardığını fakat yalnızca belirli kişilerin 'dalgaları' alabilme kapasitesi bulunduğunu iddia ediyor" ifadelerini de kullanıyor.

Vasilev'in kim olduğu belirtilmezken, raporda Kerminov'un söz konusu kişilerdeki ESP'nin "sadece olayları tahmin etmeyi değil, gelecekteki herhangi bir olayı öngörmeyi sağladığına inandığı" da belirtiliyor.

CIA de özellikle Soğuk Savaş döneminde Stargate Projesi kapsamında benzer nitelikte çalışmalar yürütmüştü. İstihbarat teşkilatı, 1972'de başlayan projeye dair belgeleri 1995'te kamuyla paylaşarak, toplamda 20 milyon dolar harcanan programı sonlandırmıştı.



Independent Türkçe, VICE, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU