Elon Musk hakkında yeni iddia: "Egosuna meydan okunmadan çözüm üretmedi"

Eski bir yetkilinin, "NHTSA personeli Musk'ı köşeye sıkıştırıp egosuna meydan okuyor", "ve o da ertesi gün bir çözümle geliyor" dediği bildirildi

(Reuters)

Elon Musk'ın, ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) bir sürücünün ölümünün ardından Tesla hakkında soruşturma açma çağrısı yaptıktan sonra kurumu dava açmakla tehdit ettiği öne sürüldü.

Mayıs 2017'de 40 yaşındaki Joshua Brown, otonom sürüş modundaki Tesla Model S'inin bir kamyonun beyaz römorkuna çarpmasıyla hayatını kaybetmişti. Kazayı takiben NHTSA, o dönemde 25 bin Model S arabasında hizmete sunulan otomatik pilot sistemini incelemeye başlamıştı.

Washington Post'un yeni haberinde, elektrikli araba şirketinin NHTSA'nın arızalı ısı pompaları veya aracın kornasının birisi gaz çıkarıyormuş gibi duyulmasını sağlayan özellikler gibi basit sorunlara dikkat çekmesi karşısında alışılmadık derecede inatçı olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tesla nihayetinde iki özelliği de iptal etmişti. Musk 500 bin arabanın geri çağrılmasının ardından NHTSA'nın "eğlence düşmanı" olduğunu söylemişti.

Güvenlik kurumunun sözcüsü Lucia Sanchez, "NHTSA, araç üreticilerinin ve geliştiricilerinin son teknolojileri kullanırken güvenliğe öncelik verdiğinden emin olacak" dedi.

2013'te Tesla, Model S'in NHTSA tarafından test edilen en güvenli araba olduğunu da iddia etmişti. Bu, kurumun asla yapamayacağı bir açıklama çünkü NHTSA belirli bir sıralama yerine sadece 5 yıldız üzerinden değerlendirmeler yapıyor.

NHTSA yetkililerinin Federal Ticaret Komisyonu'yla (FTC) temas kurma tehdidinin ardından Tesla'nın bu iddiasından vazgeçtiği bildirildi. Eski bir yetkilinin, "Tesla buna son vermeyi kabullenmeseydi, FTC muhtemelen harekete geçecekti" dediği bildirildi.

İddiaya göre, batarya sorunlarıyla ilgili olarak da Musk'ın endişelere kulak vermesini sağlamanın tek yolu onu pohpohlamaktı.

Eski yetkili, "NHTSA personeli Musk'ı köşeye sıkıştırıp egosuna meydan okuyor ve 'Dur bakalım, bunu çözemiyor musun?' diyor" dedi.

O da ertesi gün bir çözümle geliyor.

Başkan Trump'ın liderliğindeki eski ABD yönetiminde, başkanın baskısıyla inovasyonu hedef alıyor gibi görünmek istemediği bildirilen NHTSA, 2017-2020 Tesla Model 3 için sadece bir geri çağırma talep etmişti. Musk, tweetinde NHTSA'nın "harika" olduğunu söyleyerek kurumu övmüştü.

Bu açıklamadan bir ay sonra Biden yönetimi göreve başlayınca da kurum aynı araba için 8 geri çağırma talep etti.

2020'de Basın İlişkileri Departmanı'nı dağıtan Tesla, The Independent'ın yorum talebine bu haberin yayımlanmasından önce yanıt vermedi.

Musk, Washington Post'un sahibi ve Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'a istinaden bu gazeteye, "100. kez söylüyorum, lütfen kuklacınıza saygılarımı iletin" demişti.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU