Çin'de dijital yayın platformları "Keanu Reeves'in filmlerini sildi"

Silinen filmler arasında The Matrix, Göl Evi, Aşkta Her Şey Mümkün ve Hız Tuzağı'nın yer aldığı bildiriliyor

Arşiv fotoğrafı: Keanu Reeves, 3 Mart'ta Tibet için düzenlenen sanal bir yardım konserine katıldı (AFP)

Keanu Reeves'in bu ay her yıl düzenlenen Tibet Evi Yardım Konseri'ne katılması üzerine Çin'in dijital yayın platformlarının birden fazla Keanu Reeves filmini internet sitelerinden çıkardığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

57 yaşındaki aktör, 3 Mart'taki sanal konsere Laurie Anderson, Patti Smith, Cyndi Lauper ve Iggy Pop'la beraber katılmıştı.

Kısa süre sonra Çinli milliyetçiler, oyuncunun konsere katılımını sosyal medya üzerinden protesto etmişti.

Tibet'in statüsü onlarca yıldır süren bir anlaşmazlığın konusu. Pekin, Tibet'in Çin'in vazgeçilemez bir parçası olduğunu savunurken, Tibetliler de ülkelerinin tarihsel olarak bağımsız olduğunu söylüyor.

Geçmişte Çin, Tibet'e veya eski devlet başkanı Dalay Lama'ya destek veren birçok ünlüyü kara listeye almıştı. Dalay Lama, Çin'in 1950'de Tibet'i ilhak etmesinin ardından 1959'dan beri Hindistan'da sürgünde yaşıyor.

Los Angeles Times'a göre Reeves'in en az 19 filmi geçen hafta Tencent Video ve Youku gibi Çinli büyük dijital yayın platformlarından kaldırıldı.
 

krreuters.jpg
Aktör Keanu Reeves, 16 Aralık 2021'de The Matrix Resurrections filminin Kanada'daki prömiyerinde (Reuters)


Silinen filmler arasında The Matrix, Göl Evi (The Lake House), Aşkta Her Şey Mümkün (Something's Got To Give) ve Hız Tuzağı (Speed) da yer alıyor. An itibarıyla silme emrini kimin verdiği belirsizliğini koruyor.

The Independent yorum almak için Reeves, Tencent Video ve Youku'nun temsilcileriyle iletişime geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Yoga üzerine konuşmak için Dalay Lama'yla görüşen Lady Gaga da 2016'da Çin'in kara listesine alınmıştı.

O dönemde şarkıcı, Dalay Lama'yla 20 dakikalık videosunu paylaşmıştı. Videoda Lady Gaga, lidere izleyicilerden gelen bir dizi soruyu yöneltiyordu.

Kısa bir süre sonra Weibo kullanıcıları şarkıcıyı kınamaya başlamış ve bazıları "Lady Gaga, Çin'e bir daha asla gelemeyeceksin" demişti.

O günlerde Instagram'da Çin ve Tibet politikalarıyla ilgili çeşitli yorum ve tartışmalar baş göstermişti. Bir kullanıcı, "Çinli hayranlarınızı hüsrana uğratıyor ve rahatsız ediyorsunuz" derken, bir diğeri de eklemişti:

Onunla [Dalay Lama] buluşmanız Çin halkının büyük kısmının canını yakıyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU