ABD sınır muhafızları kurdukları Facebook gruplarında göçmenlerle dalga geçip ırkçı iletiler paylaşıyor

İki Facebook sayfasında göçmenler ve Latin kökenli Kongre üyesi Ocasio-Cortez hakkında aşağılayıcı görüntülerle internette yaygın kullanılan saldırgan gönderiler yer alıyor

ABD sınır muhafızı Teksas'ta Orta Amerika'dan gelen bir göçmenin üstünü ararken (The Independent) 

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi (CBP) çalışanlarının gizlice kurduğu ve göçmenleri aşağılayıcı şekilde tasvir ederek bir dizi müstehcen ve uygunsuz paylaşımın yapıldığı bir Facebook grubu daha deşifre oldu.

“Real CBP Nation” (Gerçek CBP Ulusu) adlı grup, sayfayı yakından bilen iki kişinin ekran görüntülerini alıp CNN televizyonuna ulaştırmasıyla gün yüzüne çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grubun sayfasında göçmen ailelerin birbirlerinden koparılmasıyla alay eden paylaşımların yanı sıra Asya ve Afrika kökenli Amerikalılar hakkında ırkçı ve bölücü yorumlar ve internette Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez’le dalga geçerken yaygın şekilde kullanılan görseller ya da yazılar yer alıyor. 

Facebook grubunun yaklaşık bin üyesi bulunuyor.

Gönderilerden birinde, göçmenlerin yakalanmasından övgüyle bahseden bir sınır görevlisinin “Kendimi iyi hissediyorum, bilmiyorum, bugün bazı aileleri birbirinden koparabiliriz” cümlesini kurduğu bir paylaşım yaptığı görülüyor.

Göçmenlik biriminden bir yetkili konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Çalışanlarımız tarafından paylaşıldığı iddia edilen sosyal medya gönderilerinin ekran görüntüleri CBP’ye ulaştı. Birimimiz söz konusu görüntüleri çalışanların suistimallerini soruşturmakla görevli mesleki sorumluluk bürosuyla paylaştı.

Olaya dair soruşturma başlatılmasının planlandığını aktaran yetkili, “Eğer soruşturmada çalışanların CBP’nin mesleki ahlak kurallarına aykırı paylaşımlarda bulunduğu teyit edilirse, elde edilen bulgular ilgili disiplin suçu uyarınca karar vermek üzere yönetime bildirilecek” diye ekledi.

“Real CBP Nation” isimli grup hakkındaki haberler, ölen göçmenlerle alay eden, Ocasio-Cortez’le ilgili cinsiyetçi ve cinsel içerikli tasvirler paylaşan, sığınmacılara karşı saldırganca ve insandışılaştırıcı bir dil kullanan “I’m 10-15” adlı diğer bir Facebook grubunun ProPublica tarafından ortaya çıkarılmasının ardından geldi.

 

Reuters Ramirez.jpg
Ramirez ve kızı nehri geçip ABD'ye ulaşmaya çalışırken boğulmuştu (Reuters)

 

Grupta paylaşılan gönderiler arasında haziran ayında Rio Grande nehri üzerinden ABD’ye geçmeye çalışırken kızı Valeria ile birlikte boğulan göçmen baba Oscar Alberto Martinez Ramirez hakkında suçlamalar da bulunuyor. Bu paylaşımda göçmenlerin “çok temiz” oldukları için “Demokratlar ve liberal partiler” tarafından aldatıldığı ileri sürülüyor.

Nehirde boğulan babayla kızının fotoğrafını Meksikalı gazeteci Julia Le Duc çekmişti.

Görüntüleriyle oynanmış bir başka gönderideyse Ocasio-Cortez’in başını ABD Başkanı Donald Trump’ın cinsel organına doğru ittiği ve “Bugün kitleler konuştu ve demokrasi kazandı” ifadesinin küfürle paylaşıldığı görülüyor.

“I’m 10-15” isimli grubun 9 binden fazla üyesi bulunuyor. Gönderi paylaşan bazı çalışanlar CBP’nin üst düzey isimlerine bildirildi.

Her iki Facebook grubuna ilişkin kurum içi soruşturma yürütülüyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU