Rusya - Ukrayna savaşındaki dezenformasyon, iki ülkeye dağılan ailelerin ilişkisini de vurdu

"Belki bir gün kafama çarpan bir füzenin fotoğrafını gönderirsem ancak o zaman bana inanırlar"

Rus birliklerinin ağır bombardımanları, Ukrayna'daki birçok yerleşim yerini darmadağın etti (AFP)

Bir kısmı Rusya'da, diğer kısmı Ukrayna'da yaşayan aileler, savaştaki dezenformasyon nedeniyle artık birbirleriyle sağlıklı iletişim kuramıyor.

Rusya'dan Ukrayna'nın Lviv şehrine taşınan Alexander Serdiuk, Rusya'daki annesiyle savaş hakkında konuşamadığını belirterek "Beni anlamıyor. Nazilerin birbirlerini öldürdüğünü ve bundan bizim sorumlu olduğumuzu söylüyor" dedi.

34 yaşındaki Serdiuk, "Bana inanmıyor. Eskiden çok sık konuşurduk ama bir anlamı kalmadı" ifadelerini kullandı.

Natasha Henova da benzer bir durumda olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağır bombardıman altındaki Harkov'dan kaçan ve Moskova'daki kuzenini aradığını anlatan 35 yaşındaki Henova, "Anlayışla yaklaşıyor fakat bize yalan söylendiğini savunuyor. Yaşananların hepsinin Amerika'nın suçu olduğunu söylüyor. Ben de 'Peki, olay tamamen Amerika'yla ilgiliyse niye Ruslar bize ateş açıyor?' diyorum. O da Ukraynalıların, Donbas'taki halka karşı çok zalimce davrandığını anlatıyor" dedi.

İngilizce öğretmenliği yapan Henova, "Bana Ukraynalı askerlerin teslim olması gerektiğini söyledi. Hatta beni Rusya'ya kendisiyle yaşamam için davet etti. Güleyim mi ağlayayım mı bilemiyorum. Burada çaresizce Ukrayna'nın bağımsızlığı için mücadele veriyorum ama o beni Rusya'ya davet ediyor" diye konuştu.

Harkov'daki evinden kaçıp Ukrayna'nın batısındaki bir köye sığınan Natalia Ivanivna ise ailesinin, büyükbabasının ve büyükannesinin Rus olduğunu söyleyerek, onlarla artık iletişim kuramadığını anlattı.

Olup bitenlerin çok kafa karıştırdığını belirten 62 yaşındaki Ivanivna, "Ailemin Stalin rejiminden korktuğu gibi onlar da Putin rejiminden korkuyor" dedi.

henova guardian.jpg
Henova, bombardımanlar nedeniyle eşi ve çocuklarıyla Harkov'dan kaçıp başka bir köye yerleştiklerini söyledi (Guardian)


2011'deki bir çalışmaya göre Ukrayna'da 20 milyona yakın kişinin Rusya'da bir aile ferdi var. Bu oran ülke nüfusunun yaklaşık yarısına denk geliyor. Aynı çalışmada Ukraynalıların üçte birinin Rusya'da tanıdığı veya arkadaşı olduğu da belirtildi.

Harkov'da yaşayan ve fotoğrafçılıkla uğraşan Artur Kolomiitsev, Ukrayna'da olup bitenleri anlattığında Rusya'daki ailesinin kendisine inandığını fakat kuzenlerinin, halalarının ve amcalarının inanmadığını söyledi.

28 yaşındaki Kolomiitsev, iletişim sorunlarının ve dezenformasyonun büyük zorluk yarattığını belirterek "Savaşın gerçek olduğuna inanmıyorlar. Hükümetimizin bir uyuşturucu etkisi altında olduğunu ve kendimizi bombaladığımızı düşünüyorlar. Belki bir gün kafama çarpan bir füzenin fotoğrafını gönderirsem ancak o zaman bana inanırlar. Onları artık görmek istemiyorum. Onlarla konuşmak istemiyorum. Onları asla affetmeyeceğim" ifadelerini kullandı.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 23. gününde de çatışmalar sürüyor.

Kiev ve Kremlin arasında savaşa dair yaşanan dezenformasyonda, Ukrayna'da devlete bağlı Ukraine 24 kanalı çarşamba günü hacklenmiş, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ülkeye teslim olma çağrısı yaptığı sahte bir mesaj yayımlanmıştı.

Sosyal medyada da viral olan mesaj daha sonra Facebook, Twitter ve YouTube gibi platformlardan deepfake olduğu gerekçesiyle kaldırılmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, NPR

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU