Rusya - Ukrayna savaşının 20. gününde çatışmalar sürerken, Rus askerlerinin zannedildiği kadar hızlı ilerleyememesi dikkat çekiyor.
Peki başkent Kiev nasıl korunuyor ve bugüne dek Rus istilacıların ilerleyişi nasıl yavaşlatıldı?
Kiev'in kuzeybatısında yer alan Irpin'deki cephede savaşan ve kendini Komutan Casper olarak tanıtan asker, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a açıklamasında "Ruslar ilerlemeye çalışıyordu fakat Ukraynalıların onları beklediğini hesaba katmamışlardı" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta, Rus güçleri kısa sürede Irpin'in birkaç kilometre kuzeyindeki Hostomel'de yer alan askeri havaalanını ele geçirdiğinde, birçok askeri uzman Kiev'in hızlı şekilde düşeceğini düşünüyordu. Fakat Rus birlikleri 2 haftadır amaçladıkları ilerlemeyi kaydedemedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rus askerleri güneydeki Melitopol ve Herson gibi şehirleri ele geçirse bile Mariupol, Harkov, Çernigiv ve Sumi gibi kentlerde güçlü direniş sürüyor.
Hostomel ve Irpin'in yanındaki Bucha şehrinde ağır hava saldırıları sürerken, Casper cumartesi günü Rus ordusunun bazı zırhlı araçlarının imha edildiğini söyleyerek, "Her yere tanksavar mayını yerleştirdik" dedi.
Casper, cephede izlenen temel taktiğin saldırı yerine savunma olduğunu belirterek "Bizim amacımız pozisyonumuzu korumak, Ruslara saldırmak değil" ifadelerini kullandı.
"Ukrayna savaşı kazanabilir"
ABD merkezli Deniz Araştırmaları Merkezi'nde (Center for Naval Analyses) Rusya Çalışmaları Direktörü Michael Kofman, Kiev'in izlediği stratejiye dair "Ukrayna'nın ana taktiği zamanı kullanmak. Başka bir şey yapmaya çalışırlarsa ellerindeki askeri potansiyelin ciddi bir kısmını boşa harcarlar. Rus birliklerini Ukrayna'dan atabilecek bir durumdalar mı? Hayır. Savaşı kazanabilirler mi? Evet" yorumunu yaptı.
Kofman, "Ruslar askeri araçlarıyla rahatça ülkeye gireceklerini ve bir direnişle karşılaşmayacaklarını düşündü. Planlama yapmadıkları için de birçok felaket yaşadılar" ifadelerini kullandı.
"Hazırlıksız yakalandılar"
ABD merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nden (Foreign Policy Research Institute) Rob Lee, Rusların bu taktiklere hazırlıksız yakalandığını söyleyerek "Ruslar gayrinizami harbe ve gayrinizami taktiklere hazırlıklı değildi. Bu isyanla ve gerilla savaşına benzeyen durumla nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlar" dedi.
10 Mart'ta Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü tarafından yayımlanan bir videoda, Kiev'in kuzeydoğusundaki banliyölerden Brovary'deki ana caddeden geçen bir Rus tank konvoyunun Ukraynalı askerler tarafından imha edildiği görüntüler yer almıştı. Tank birliğinin komutanı Albay Andrey Zaharov'un saldırıda öldürüldüğü de öne sürülmüştü.
Ліквідовано командира полку окупанта полковника Захарова
— Defence intelligence of Ukraine (@DI_Ukraine) March 10, 2022
Під час ведення бойових дій в Броварського району Київської області зазнала значних втрат в особовому складі та техніці бальйонно-тактична група (БТГр) 6 танкового полку (Чебаркуль) 90 танкової дивізії ЦВО. pic.twitter.com/BJUHcskuWG
Washington Post'un aktardığına göre görüntüler bağımsız kaynaklar tarafından henüz doğrulanmasa bile yaşananlar bölgedeki Ukraynalı askerlerin ve yaralıları tedavi eden doktorların anlattıklarıyla çelişmiyor.
Videodaki görüntülerde vurulan tankların Sovyet döneminden kalma T-72'ler olduğu da dikkat çekmişti. Lee, "Görüntüler tuhaf. Kiev, Rusya için nihai görev ama şehri ele geçirmek için çok eski araçları göndermişler" dedi.
"Rusların şehirde başı dönüyor"
Ukrayna'daki direnişte silahlanan siviller de önemli rol oynuyor. 6 Mart'ta Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yaklaşık 20 bin kişinin gönüllü olarak silahlandığı belirtilmişti.
Savaştan önce emlakçılıkla uğraşan ve kendini Artiem olarak tanıtan 34 yaşındaki kişi, "Bizim mevzilerimize saldırıyorlar. Biz de onlara saldırıyoruz ve geri kaçıyorlar" ifadelerini kullandı. Rusların bölgenin coğrafi özelliklerini bilmediğini de söyleyen Artiem, "Rusların şehirde başı dönüyor" dedi.
Direnişte yer alan bir başka gönüllü olan ve kendini Ramon olarak tanıtan kişiyse de bölge sakinlerinin Rus birliklerinin yerinin tespit edilmesi için askerlere bilgi verdiğini söyledi. Ramon, Ukraynalıların başarılı olacağına inandığını belirterek "Kiev'i ele geçirmeye çalışıyorlar ama başaramayacaklar. Her şey bize yardımcı oluyor" dedi.
"Buradayız, onları yok etmek istiyoruz"
Pazartesi günü Kiev'in savunmasından sorumlu Ukraynalı generaller Andri Krişenko ve Sergiy Knyazev, BBC'ye açıklamalarında şehirdeki direnişle ilgili bilgileri paylaştı.
Knyazev, Irpin ve Bucha'da Rus askerlerin Kiev'in merkezine ulaşmasını engellemek için merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Irpin Nehri'nin üzerinden geçen köprüyü yok ettiklerini belirtti.
Bölgenin coğrafi özelliklerinin Rus askerlerinin ilerleyişini zorlaştırdığına dikkat çeken Knyazev, "Bataklıkların yer aldığı ovalar var ve bunları geçemezler. Etrafta hiç Ukraynalı asker olmasaydı tombaz kullanarak nehirden geçerlerdi. Fakat biz buradayız ve onları yok etmek istiyoruz" dedi.
Kiev'in belediye başkanı yardımcısı da olan Krişenko ise başta Dinyeper Nehri olmak üzere birçok ırmağın hem şehre girişi hem de şehri savunmayı zorlaştırdığını söyledi.
General, Kiev'deki direnişe dair "Bir yandan savunma yapmak zor çünkü çok büyük. Öte yandan bu bir avantaj. Şehre yaklaşırken birçok nehir ve köprüyle karşılaşılıyor. Askerlerimiz buralarda barikatlar kuruyor. Şehrin farklı noktalarından Dinyeper'e dökülen birçok ırmak ve turbalık var. Dolayısıyla bölge birliklerin büyük çapta bir hareket düzenlemesi için elverişli değil" dedi.
Krişenko, Kiev'in birçok fabrika ve atölyenin yer aldığı endüstriyel bir şehir olduğunu ifade ederek, bunun savunma barikatlarında kullanılan beton blok, kum torbası ve tank engelleri için gerekli malzemelerin üretilmesini kolaylaştırdığını da belirtti.
Independent Türkçe, Washington Post, BBC, Guardian, CBC
Derleyen: Yasin Sofuoğlu