Ukraynalı mültecilere "yalnızca 50 vize" verilince Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Patel eleştirilerin odağı oldu

Priti Patel'e neden "Birleşik Krallık'a yapılan vize başvurularının sadece yüzde 1'inin kabul edildiği" soruldu

49 yaşındaki Patel, 2019'dan beri bu görevde (Reuters/Arşiv)

Kriz, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en kötüsü olarak nitelendirilirken, Birleşik Krallık'a (BK) gitmek isteyen Ukraynalı mültecilere yalnızca 50 kadar vize verildiği ortaya çıktı.

Manş Denizi'ni geçecek vizeleri olmadığı için Calais'de mahsur kalan mülteciler yüzünden Fransa'yla atışan Priti Patel bu düşük sayı nedeniyle eleştirildi.

Bir yardım merkezine yaptığı ziyaret sırasında İçişleri Bakanı Patel'e, AB'nin aksine vize şartlarından vazgeçilmesi çağrısını reddederek, mültecilerin kabulünü "çok zor" hale getirip getirmediği soruldu.

Patel'e "Yaklaşık 12 bin kişi gelmek istediğini belirtti, 5 binden fazla başvuru yapıldı" dendi:

Bugün itibarıyla sadece 50'si onaylandı. Peki çaresizlik göz önüne alındığında, Birleşik Krallık'a yapılan vize başvurularının sadece yüzde 1'inin kabul edilmesi nasıl kabul edilebilir? Çok mu zorlaştırıyorsunuz?

Yanıt veren Patel yalnızca 50 vize verildiği bilgisine itiraz etmeyerek "Avrupa Birliği'ndeki tüm başvuru merkezlerinde personel sayısının" artırıldığını söyledi.

The Independent, Channel 4 News'ün başarılı vize başvurularıyla ilgili ortaya çıkardığı 50 rakamını İçişleri Bakanlığı'na sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Fransa, Calais'deki kadın ve çocuklara vize başvurusunda bulunmak için Paris'e geri dönmelerinin söylenmesi üzerine BK'yi "insanlıktan yoksun olmakla" suçlayarak durumu protesto etmişti.

Fakat Patel "Britanya hükümeti kimseyi geri göndermiyor ya da hiç kimseyi geri çevirmiyor" iddiasında bulunmuştu. "Calais'de Ukraynalı ailelere destek sağlayacak personelim var" diye eklemişti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Britanyalı yetkililerin mültecileri gerekli vizelere sahip olmadıkları için Manş Denizi'nde geri çevirmesini eleştirdi.

Europe 1 radyosuna konuşan Darmanin, İçişleri Bakanı'na atıfta bulunarak, "Britanyalı mevkidaşımla iki kez iletişime geçtim, ona Calais'de bir konsolosluk kurmasını söyledim" dedi.

İşçi Partisi'nin (Birleşik Krallık) gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper ise hükümetin "insanlığını ve dayanışma anlayışını tamamen kaybedip kaybetmediğini" sorarak durumu "şoke edici" olarak nitelendirdi.

Cooper, vize sayılarına dair şunları ekledi:

Bu çok yavaş. Çaresiz ailelerin aşması gereken çok fazla engel var. İçişleri Bakanlığı krizin aciliyetini hiç kavrayamıyor.

Fakat Patel ısrarcıydı:

Sahada destek sağlamadığımızı söylemek yanlış ve isabetsiz olur. Sağlıyoruz.

Ne var ki Ukrayna'nın BK Büyükelçisi Vadim Pristayko vize başvurularına dair "bürokratik saçmalıkların" ortadan kaldırılması çağrısında bulundu.

Patel'le yakınındaki büyükelçilikte görüştükten sonra, "Bazı prosedürlerin gerçekten basitleştirilebileceğine inanıyoruz" dedi:

Bunu daha sonra çözeceğiz. Şimdi olabildiğince çok kişiye izin vermeliyiz.

Rakamlar 5 bin 535 başvurunun çevrimiçi olarak tamamlanıp teslim edildiğine işaret ederken 2 bin 368 kişi başvurularını sunmak için vize randevusu aldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU