Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'den Biden'a manidar yanıt: "Biz genellikle savaş başlatmayız"

Geleneksel olarak Rusya ve Batı arasında tarafsız bir ülke konumunda görülen Finlandiya, şimdi Vladimir Putin'in tehditlerine karşın bilfiil NATO'ya katılmayı düşünüyor

(AP)

Ukrayna'daki kriz derinleşirken ABD Başkanı Joe Biden cuma günü Beyaz Saray'daki zirvede Fin mevkidaşı Sauli Niinistö'yü ağırladı.

Oval Ofis'te kısa süreliğine kameraların karşısına geçen Biden, küresel ilişkilerden İskandinav ülkeleri sorumlu olsaydı dünyanın daha güvenli bir yer haline geleceğini söyleyerek espri yaptı.

Biden, "Biliyorsunuz, bu koltukta oturan selefim Başkan Obama, her şeyi İskandinav ülkelerine bıraksak sorun çıkmayacağını söylerdi" dedi.

Niinistö ise "Yani, genelde savaş başlatmayız" diye esprili bir yanıt verdi.

Geleneksel olarak Rusya ve Batı arasında tarafsız bir ülke konumunda görülen Finlandiya, şimdi Vladimir Putin'in tehditlerine karşın bilfiil NATO'ya katılmayı düşünüyor.

Giderek daha zalim hale gelen Rus bombardımanına direnen Ukrayna halkının cesaretini öven Niinistö, ülkesinin ABD'yle ilişkilerini güçlendirmeyi umduğunu söyledi.

Uzun süreli bir ortaklığımız, çok iyi ilişkilerimiz var ve umarım bu toplantı ve görüşme sırasında ABD, Finlandiya ve tüm İskandinav ülkeleri arasında bunları daha da güçlendirebiliriz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden, Finlandiya'yı ABD'nin Rus savaş makinesiyle mücadele çabalarının "kritik bir ortağı" olarak nitelendirdi.

Her iki tarafın da kriz boyunca yakın şekilde birlikte çalıştığını söyleyen Biden, istilaya "birleşik, Atlantik ötesi bir yanıt" vermeyi ele alacaklarını belirtti.

Finlandiya, 1939-1940 Kış Savaşı'nda dönemin Sovyetler Birliği tarafından istila edilmişti. Fin askerler ve gerilla savaşçıları, istilacı Rus birliklerine beklenmedik derecede şiddetli bir direniş göstermişti. Çatışma Finlandiya'nın topraklarının bir kısmını Sovyetler Birliği'ne teslim etmesiyle sona ermişti. Milletler Cemiyeti istilayı yasadışı bulmuş ve Sovyetler Birliği'ni cemiyetten ihraç etmişti.

Bu savaş, o zamanki Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov'un Rus pilotların Finlandiya'ya bomba atmadığı, sadece ekmek sepeti bıraktığı yönündeki yanlış iddialarına Finlerin alaycı bir yanıt olarak ev yapımı petrol bombalarına "Molotof kokteylleri" adını vermesine yol açmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU