Avrupa Uzay Ajansı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan gerçekleştireceği etkinlik savaş nedeniyle iptal

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda işbirliği hâlâ sürüyor fakat astronotla yapılacak bir röportajın iptali UUİ'nin bile Ukrayna'daki savaşın sonuçlarından uzak kalamayacağını ortaya koyuyor

ESA astronotu Matthias Maurer (ESA)

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Ukrayna'da süregelen Rus istilasıyla ilgili endişeler nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) bir astronotla yapılacak canlı soru-cevap etkinliğini iptal etti.

Uzay istasyonundaki ESA astronotu Matthias Maurer perşembe günü öğleden sonra bir soru-cevap oturumuna uzaydan katılacaktı.

Alman vatandaşı Dr. Maurer malzeme bilimi alanında doktora derecesine sahip ve halen süren ISS Expedition 66 görevinin mürettebatına 11 Kasım'da katılmıştı. Amerikalı astronot Mark Vande Hai ile kozmonotlar Piotr Dubrov ve Anton Şkaplerov'un 30 Mart'ta Rusya'ya ait bir Soyuz uzay aracıyla Dünya'ya dönmesinden sonra da uzay istasyonunda kalması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne var ki Maurer röportajının iptali, UUİ'deki Amerikan ve Rus mürettebatın Dünya'ya dönmesi kadar önemli bir operasyonun dahi Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesinin yol açtığı uluslararası gerginlik nedeniyle tehlikeye girebileceğinin en son işareti.

ESA ve NASA, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan istilasını takiben Roscosmos'taki mevkidaşlarıyla işbirliğini sürdüreceklerini söylemekte gecikmezken, Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dmitry Rogozin ülkesinin UUİ programından çekilebileceğini ima etmişti.

Rusya hafta sonu boyunca Soyuz fırlatmalarını durdurup Fransız Guyanası'nda bulunan Avrupa uzay üssündeki personelini geri çekerken, ESA bir bildiri yayımlayarak uzay ajansının ESA üye ülkeleri tarafından Rusya'ya getirilen yaptırımları uygulamaya çalışacağını belirtmişti. Söz konusu adımın ESA - Roscosmos ortaklığındaki ExoMars keşif aracının bu yıl gerçekleşmesi planlanan fırlatmasını geciktirmesi muhtemel.

UUİ operasyonlarına ilişkin Rusya, ESA ve ABD arasındaki uzun süreli işbirliği şimdiye kadar bozulmadı. Rogozin, Rusya'nın UUİ uçuş operasyonlarını durdurabileceğine işaret etmesine rağmen Rusya pazartesi günü uzay istasyonunun irtifasını artırmıştı. Rusya 1993'ten beri uzay istasyonu programının ortağı.

Salı günü itibarıyla 30 Mart'ta fırlatılacak Soyuz görevi ve 4 Mart'ta Kazakistan'daki Roscosmos Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılacak ticari uydu uçuşu halen iptal edilmiş değil. 4 Mart'taki fırlatma, eğer gerçekleşirse, kısmen Birleşik Krallık hükümetine ait bir uydu iletişim şirketi olan OneWeb'in uydularını yörüngeye yerleştirecek.

OneWeb birden fazla yorum talebine henüz yanıt vermedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU