Putin'in Ukrayna'da kullanmasından korkulan termobarik roket nedir?

Uzmanlar termobarik silahların nükleer silahlar dışında var olan en acımasız savaş silahları olduğunu söylüyor

Ukrayna askerleri Kiev'deki bir askeri aracın enkazının yanında (AP)

Endişe içindeki uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısının Vladimir Putin'in eskiden Sovyet toprağı olan ülkeye karşı termobarik silahlar kullanması halinde korkunç bir hal alabileceği uyarısında bulundu.

Termobarik silahlar var olan en acımasız savaş silahlarından biri kabul ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aerosol bombası veya vakum bombası olarak da bilinen füzeler, patlaması halinde binalar ve insanlar da dahil yollarındaki her şeyi yok edebilecek kuvvette süpersonik basınç dalgalarına neden olan son derece patlayıcı bir yakıt ve kimyasal karışımıyla dolu.

Başkent Kiev ve diğer şehirlere doğru hareket ettiği görülen Rus silahları arasında TOS-1 termobarik roketatarlar da yer alıyor. Termobarik silahlar nokta atışlar için kullanılmasa da geniş bölgelerde etkili olması için ateşlenebiliyor.

Portsmouth Üniversitesi'nden Peter Lee, Rusya'nın Suriye'de kullandığının iddia edilmesinin ardından 2016'da bu bombaların nasıl çalıştığını açıklamıştı.

Derin bir nefes alıp suya daldığınızı düşünün. Sonra tüm oksijenin vücudunuzdan anında çıkarıldığını hayal edin. Tekrar nefes almaya çalışın. Fakat soğuk su yerine ciğerlerinize sizi içeriden öldüren zehirli, yanıcı parçacıklar doluyor.

Sadece nükleer saldırıların neden olduğu patlamalar termobarik silahlardan daha kötü kabul ediliyor. İddialara göre Rusya bu füzeleri Çeçenistan ve Suriye'de kullandı.

Silah ve top istihbaratı uzmanı NR Jenzen-Jones, Twitter'da şunları söyledi:

Rus istilasında TOS-1 serisi termobarik çok namlulu roketatarlar dahil çok çeşitli askeri ekipmanlar görüldü. Saldırılar şu ana dek görece sınırlı olsa da özellikle de Rusya'nın geçmişteki kullanımı (örneğin Çeçenistan) düşünüldüğünde TOS-1'in ciddi insan hakları ihlallerinde bulunma potansiyeli var.


Perşembe günü Putin tarafından başlatılan, Avrupa'nın onlarca yıldır gördüğü en kötü çatışmada Rus güçleri başkent Kiev de dahil Ukrayna şehirlerine koordineli füze ve topçu saldırılarında bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı'nın istilayı duyurmasının ardından dünya yaşananları şok ve dehşet içinde izlerken liderler de istilayı kınadı ve Rusya'ya yaptırımlar uyguladı.

Cumartesi günü Kiev'de yetkililer yerel halkı derhal güvenli yerlere sığınmaya çağırırken Rus birliklerine karşı şiddetli sokak çatışmaları yürütüldü. Kiev'e iki füze isabet etti. İstilanın başlamasından bu yana üçü çocuk 198 kadar Ukraynalı öldürüldü.

Putin perşembe günü Ukrayna'ya savaş ilan ettiği konuşmasında Ukraynalılara derhal silahlarını bırakmaları ve ailelerinin yanına dönmeleri uyarısında bulunmuştu. "Ukrayna ordusunun bu şartı yerine getiren tüm personeli askeri harekat alanlarını rahatça terk edip ailelerine dönebilir" demişti.

Putin'in bu sözlerini bir uyarı izlemişti:

Bizi durdurmaya ve ülkemize, halkımıza yönelik daha fazla tehdit oluşturmaya çalışan herkes şunu bilmeli ki Rusya'nın size yanıtı çabuk olacak ve tarihinizde hiç görmediğiniz sonuçlarla karşı karşıya kalacaksınız. Biz her türlü sonuca hazırız.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU