"Eğip bükmeden söyle..."

Mayis Alizade Independent Türkçe için yazdı: Moskova'nın, ayrılıkçı Donbass ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanımasını Rus basını nasıl görüyor?

Kolaj: Independent Türkçe

Moskova'nın, ayrılıkçı Donbass ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanımasını Rus basın nasıl görüyor?

BM'nin Rusyalı eski silahsızlanma uzmanı tanınma olayını 'Kırım'ın kendi iskelemize çekilmesi kadar önemli tarihi belge' adlandırıyor. 


KOMMERSANT 

- Gazetenin görüşüne başvurduğu iktidar yetkilileri, iş dünyası temsilcileri, yorumcular Vladimir Putin'in kararından sonra ABD'nin yeni yaptırım kararları alacağından kuşku duymamalarının yanı sıra, en etkileyici kararların teknoloji alanını kapsayacağına vurgu yapıyorlar.

"Mevcut durumun yaptırımları da kendisiyle getirmesi kaçınılmazdır. Ancak askeri alandaki gelişmelerden çok şey askıda kalacak. Tanıma kararının ardından Rusya askeri güçlerinin açık şekilde katılacağı bir operasyon gelirse o zaman ABD Kongresi'ndeki sert yaptırımları öngören yasa tasarılarından biri onaylanacak."


"Rusya silahlı güçlerinin Ukrayna topraklarına girmesi durumunda ABD ve AB kısa sürede 'Büyük yaptırımlar paketi' üzerinde anlaşacak. Bu durum kaosa neden olacak, enflasyon yükselecek ve diğer olumsuz etkileri olacak. Siyasette de ekonomide de bizi yeni bir demir perde bekliyor."


"Rusya sınırlarından parayı çekiyorlar"

"Ukrayna'nın Doğusunda gerilimin yükselmesi ve bununla ilgili olarak Milli Güvenlik Kurulu'nun olağanüstü toplanması Rusya finans piyasasında panik satışlarına neden oldu. İşlemler sürerken Moskova borsası yüzde 14 değer kaybetti. Bu, 2008 krizinden bu yana ilk kez görülen bir durumdur. Ukrayna'da savaşın başlama riskinin yükselmesi ve Rusya'ya karşı yaptırımların genişleme ihtimali gerek uluslararası ve gerekse Rus yatırımcıların rubledeki pozisyonlarını terk etmesine neden olmaktadır."


'Narışkin'in (Dış istihbarat servisi başkanı-İ.T.) dili sürçtü ve Donbass Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya birleşmesini desteklediğini söyledi'

Bay Narışkin'in konuşmasından sonra kendisiyle Cumhurbaşkanı arasında şöyle bir diyalog geçti:

Sergey Narışkin: Barış yolunu tutması ve Minsk Anlaşmalarına uyması yolunda Kiev'i ikna etmesi için Batılı partnerlerine son bir şans verilebilir, bunun gerçekleşmemesi durumunda bugün konuşulan konuda karar almamız gerekir.

Vladimir Putin: 'Bunun olmaması durumunda' ne anlam ifade ediyor? Siz görüşmeler sürecinin başlamasını mı yoksa onların bağımsızlığını tanımayı mı öneriyorsunuz?

S. N: Ben ise...

V. P: Eğip bükmeden söyleyin...

S. N: Ben tanımaya ilişkin kararı desteklerim...

V. P: Destekliyor musunuz, yoksa destekler misiniz?

S. N: Ben Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin, Rusya Federasyonu'na katılmasını destekliyorum.

V. P: Biz bunu konuşmuyoruz, biz bunu tartışmıyoruz, biz onların bağımsızlığını tanıyıp-tanımamayı konuşuyoruz.

S. N: Ben bağımsızlığın tanınması önerisini destekliyorum."


"Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Putin'e kim ne önerdi?"

- Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov:

"Getirilen tüm argümanlar kararın alınması yönündedir... Düşünmesi için Batı'ya iki-üç günlük daha süre verilmesi önerisine gelince, Batı'nın düşüneceği yönünde hiçbir şartı görmüyorum."


- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yarımcısı Dmitri Kozak:

"Ukrayna'ya da Batı'ya da Donbass gerekli değil. Münakaşayı dondurarak tüm sorumluluğu Rusya'nın üzerine atmak istiyorlar. Uluslararası düzeydeki görüşmelerde Kiev 'fısıltıyla'  Minsk Anlaşmalarına bağlılığını söylüyor ancak kamuoyu önünde bundan imtina ediyor. Kiev iktidarı normal durumlarda hiçbir zaman Minsk Anlaşmalarının gereğini yerine getirmeyecek."


- FSB (İç istihbarat ) Başkanı Aleksandr Bortnikov:

"DHC ve LHC'deki durum dağıtıcı güce sahip olup insanların hayatına tehlike oluşturuyor."


- Savunma Bakanı Sergey Şoygu:

"Her şey güç kullanılacağına ilişkin bir senaryonun hazırlandığını göstermektedir. Bu durumda bizim için farklı bir seçenek bırakmamışlar. İşte bundan dolayı ben tek kelimeyle "Evet, tanımalıyız" diyorum."


- Güvenlik Kurulu Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedyev (eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan):

"Donbass'taki durum 2008'de Güney Osetya'yı ve Abhazya'yı tanımamızdan çok daha karmaşıktır. Gelişmelerin şimdiki gibi devam etmesi durumunda tek çıkış yolu LHC ve DHC'yi tanımak olacak. Bildiğim kadarıyla ülkemizin büyük çoğunluğu da DHC ve LHC'nin tanınmasını destekleyecek."


LENTA.RU 

- Putin, DHC ve LHC'nin tanınması kararını imzaladı. Karar Donbass'taki durumun aşırı ağırlaşmasından dolayı alındı.

- Türkiye, DHC ve LHC'nin Rusya tarafından tanınmasını 'Kabul edilemez' olarak nitelendirdi (Dışişleri bakanlığı açıklaması).

- Zelenski, Rusya'nın  DHC ve  LHC'yi tanımasını Erdoğan ile görüşecek (Ukrayna Cumhurbaşkanının kendi Twitter hesabındaki açıklamasına ilişkin haber)

- Nikaragua, Rusya'nın DHC ve LHC'yi tanımasını destekledi.

- Nikaragua'da DHC ve LHC'nin Rusya'ya ilhak edilmesi fikri desteklendi (Devlet başkanı Daniel Ortega'nın "Referandum yapılması durumunda DHC ve LHC ahalisinin Rusya'ya ilhak yönünde oy kullanacağına" ilişkin RİA Novosti ajansının haberi).

- Rusya Dışişleri Bakanlığı Batı'nın tepkisinin 'beklenen' bir durum olduğunu belirtti (Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova'nın, Komsomolskaya Pravda Radyosu’na açıklaması).

- DHC ve LHC ile görüşmeler konusunda Rusya'da daimi temsilci atandı. Cumhurbaşkanı Putin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko'yu DHC ve LHC ile işbirliği anlaşmalarının hazırlanması konusunda kendi temsilcisi olarak atadı.


İZVESTİYA

- Putin, DHC ve LHC ile ikili anlaşmalar yasa tasarısını onay için Duma'ya sundu

- Siyaset yorumcusu LHC ve DHC'nin tanınmasını 'Önemli bir tarihi belge' adlandırdı. BM Silahsızlanma komisyonu eski üyesi İgor Nikulin "Bu, Kırım'ın kendi iskelemize geri getirilmesiyle kıyaslana bilecek önemli bir tarihi belgedir."

- Alman siyaset yorumcusu Aleksandr Rar, gazeteye açıklamasında 'DHC ve LHC'nin Moskova tarafından tanınmasının önümüzdeki iki sene için dünyanın Rusya'ya yaklaşımını ortaya koyacağını' belirtti:

"Böyle bir adımın atılmasının ardından gelecek bir dizi olay oluyor. Önümüzdeki iki sene içinde Rusya'ya yaklaşım da dahil bir çok şey bu adımdan asılı olacak. Bunu Kırım ve diğer olaylar da ortaya koymuştur."


TASS

- Donbass'ın tanınması ve Kiev'e uyarı. Rusyalılar müracaatında Putin ne söyledi?

- Rusya'nın DHC ve LHC ile anlaşmaları. Belgelerde çifte vatandaşlık, askeri üsleri kullanma ve ulusal azınlıkların etnik, dil, kültür ve dini kimliklerinin korunması hakları bulunuyor.

- Biden, Rusya'nın DHC'yi ve LHC'yi tanımasına ilişkin yaptırım kararını imzaladı.

- BM Güvenlik Kurulu Ukrayna'daki durumu görüşmeye başladı. Kurumun toplantısı Arnavutluk, Büyük Britanya, İrlanda, Meksika, Norveç, ABD, Ukrayna ve Fransa'nın inisiyatifiyle toplandı.

- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı DHC ve LHC'yi tanımakla Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU