Dünyayı kasıp kavuran Wordle'da bazı kelimeler yasaklandı

"Oyunu daha fazla kişiye erişilebilir kılmaya çalışıyoruz"

Wordle çılgınlığına katılan oyuncu sayısı ocakta 2 milyonu bulmuştu (Reuters)

Dünyaca ünlü web tabanlı kelime oyunu Wordle, "slave" (köle) ve "whore" (fahişe) gibi bazı kelimeleri yasakladı.

Bazı Wordle oyuncuları, geçen hafta belirli kelimelerin oyunda kullanılamadığına dair sosyal medyada paylaşımlar yapmış, daha sonra bunların uygulamadan kaldırılıp kaldırılmadığına dair bir tartışma başlamıştı.

Wordle oyununun sahibi, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) tarafından 11 Şubat'ta teknoloji sitesi Polygon'a yapılan açıklamada hakaret içeren bazı kelimelerin uygulamadan kaldırıldığı doğrulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NYT, New York'un Brooklyn bölgesinde yaşayan yazılımcı Josh Wardle tarafından yaratılan oyunu 31 Ocak'ta satın alınmıştı.

Toplumsal cinsiyet ifadelerinin yer aldığı hakaret içerikli "bitch" (o***pu) ve "slut" (ka**ak) gibi kelimelerin yanı sıra "lynch" (linç) de ırkçı bağlamda kullanılabileceği için kaldırıldı.

Polygon'a konuşan NYT sözcüsü "Wordle'ın NYT'nin internet sitesine taşınırken, kelimeleri oyundan kaldırma işlemleri de devam ediyor" dedi.

Sözcü ayrıca "Kelime listesini zamanla güncelliyoruz ve çok bilinmeyen kelimelerin yanı sıra hakaret ve duyarsızlık içeren kelimeleri de oyunu daha fazla kişiye erişilebilir kılmak için kaldırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaldırılan kelimeler arasında Yunancada "buluşma alanı" anlamına gelen "agora" ve bazı tırtılların kozadaki hareketsiz evresini tarif eden Latince kökenli "pupa" da yer alıyor.

Öte yandan, "fuck" (s**tir) kelimesiyse hâlâ kullanılabiliyor.

Bazı oyuncular, sosyal medyada NYT uygulamayı satın aldığından beri oyunun zorlaştığına dair yorumlarda da bulunmuştu. 



Independent Türkçe, New York Post, RT, Polygon

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU