Sudan'da gözaltındaki 100'den fazla darbe karşıtı açlık grevine başladı

Greve katılanlar arasında eski Kabine İşleri Bakanı ve Sudan Kongre Partisi lideri Halid Ömer Yusuf da var

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'ne göre darbe karşıtı gösterilerde, pazartesi günü hayatını kaybeden 2 kişi de dahil toplamda 81 kişi öldü (Reuters)

Sudan'da gözaltında tutulan ve aralarında tanınmış siyasetçilerin de bulunduğu darbe karşıtı 100'den fazla kişi açlık grevine başladı.

Yasadışı Gözaltına Alınanları ve Hukuksuzca Öldürülenleri Savunma Komitesi'nin salı günkü açıklamasında "Bugün Soba şehrindeki hapishanede yasadışı şekilde gözaltına alınan 100'den fazla kişi, gayrimeşru ve hukuk dışı gözaltılar nedeniyle açlık grevine başladı" dendi.

Açlık grevine başlayan kişiler arasında eski Kabine İşleri Bakanı, merkez sol Sudan Kongre Partisi ve sivil iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri liderlerinden Halid Ömer Yusuf da yer alıyor. Yusuf'la birlikte koalisyon sözcüsü Vecdi Salih'in de açlık grevine katıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi başkent Hartum ve birçok şehirde sokağa dökülen ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na doğru yürüyüş yapan kalabalıklara polis gaz ve ses bombalarıyla müdahale etmişti.

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'ne göre askerlerin gerçek mermi kullanması sonucu iki kişi de yaşamını yitirmişti.

Sudan'da Abdülfettah Burhan liderliğindeki ordu 25 Ekim'de yönetimi feshedip, Başbakan Abdullah Hamduk dahil onlarca siyasetçiyi gözaltına almıştı.

Daha sonra ortaya çıkan yönetim krizini sonlandırmak amacıyla göreve iade edilen Hamduk'la Burhan arasında siyasi anlaşma imzalanmış ve Hamduk'a hükümet kurma yetkisi verilmişti.

Ancak Hamduk, ülkenin felakete sürüklenmemesi için elinden geleni yapmasına rağmen siyasi krize çözüm bulunamadığını belirterek 2 Ocak'ta istifa ettiğini açıklamıştı.
 


Sivil iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, Hartum Direniş Komiteleri, Sudan Meslek Odaları Birliği ve bazı siyasi partiler darbeye ve alınan kararlara tepki göstererek, hükümetin sivillere devredilmesi için halka barışçıl direniş ve sivil itaatsizlik çağrısı yapmıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Ömer Beşir'in, 19 Aralık 2018'de başlayan halk ayaklanmasıyla 11 Nisan 2019'da devrilmesinin ardından Ağustos 2019'dan bu yana geçiş sürecinin yaşandığı, siyasi ve ekonomik krizin sürdüğü ülkede, henüz hükümet kurulamadı.

Sudan'da geçici iktidarın askeri ortakları, Temmuz 2023'te seçimlerde hükümet kurulana kadar iktidar ortağı olmayı sürdüreceğini açıklamıştı.



Independent Türkçe, Arab News, Reuters, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU