Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Göçmen konusuna değinen Çavuşoğlu, Yunanistan'ın politikalarını eleştirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çavuşoğlu, "Yunanistan uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ve insan haklarını açıkça ihlal ederek geri itme politikasını devam ettiriyor. Denizin ortasında, Ege Denizi'nin ortasında çok sayıda göçmen geri itmeler yüzünden hatta Yunanistan’ın bu botları şişlemesi ya da silahlarla botları delmesi yüzünden farklı ülkelerden birçok göçmen hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.
Bu konuyu Yunanistan'la yaşanan görüş ayrılıklarından dolayı değil tamamen insani bir meseleden gündeme getirdiğini belirten Çavuşoğlu şunları kaydetti:
O ayrı bir konu fakat yani bu bir devlet politikası haline geldi. Devlet politikası haline gelmesinin birinci sebebi Avrupa Birliği Sahil Güvenlik ve Sınır Ajansının (FRONTEX) burada Yunanistan'a yardımcı olması. Bunu gören Avrupa Birliği, özellikle Avrupa Parlamentosu FRONTEX'e karşı bir soruşturma başlattı fakat bundan da bir şey çıkmadı. Yani burada Yunanistan kadar Avrupa Birliği’nin de suçu var. Türkiye bunun onda birini yapsa, Türkiye’nin nasıl eleştirilebileceğini en iyi kendisi (Haavisto) bilir, bizler biliyoruz fakat Yunanistan tam tersi bu konuda destek görüyor.
Hep beraber Taliban'a, Afganistan'a insan hakları dersi vermeye çalışıyoruz. Yunanistan'ın yaptığını nereye koyacağız? Yunanistan bir de geri ittiği insanların tüm elindeki pasaport, kıyafet hepsini elinden alıyor ondan sonra geri itiyor. Kışın ortasında bu kadar soğuk olduğu halde kar yağdığı halde bu insanları yarı çıplak bir şekilde üstündeki kıyafetleri de alarak geri itmesi ve 19 göçmenin ölmesinden bahsediyoruz. Bunu nasıl izah edeceğiz? Kim dur diyecek buna Avrupa birliği mi dur diyecek? İnsan hakları savunucuları nerede, ki insan hakları savunucuları başında da Finlandiya geliyor
İsrail ile normalleşme
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye ziyareti ile ilgili gelen bir soruya cevap veren Çavuşoğlu, "Olası ziyaretin hazırlıklarını yapmak için özel temsilciler karşılıklı ziyaretler yapacaklar. Bundan sonraki ilişkileri sürdürmek için bir özel temsilci değil de bu ziyaretlerin hazırlığını yapmak için görev yapacaklar. Çünkü yıllar sonra yapılacak olası bir ziyaretten bahsediyoruz. İsimler henüz daha belli olmadı" dedi.
Ziyaret için büyükelçi atanması atanmasına gerek olmadığını ifade eden Çavuşoğlu şunları kaydetti:
Büyükelçilikler zaten maslahatgüzar seviyesinde açık. Karşılıklı ziyaret ve diyalog ilişkileri belli bir noktaya getirmek için yapılır. Bizim İsrail ile ilişkilerimizde herhangi bir normalleşme bazı ülkelerin yaptığı gibi Filistin davası pahasına olmaz. Oradaki pozisyonumuz her zaman net, en başından beri en net olan ülkeyiz. Bu ilişkilerin biraz daha normalleşmesi belki iki devletli çözüm konusunda Türkiye’nin rolünü daha da artırır. İki devletli çözüm dahi temel prensiplerimizden hiçbir zaman vazgeçmeyiz.
Independent Türkçe, AA, Reuters