Araştırma ortaya koydu: Aşırı sıcaklıklar okyanusların "yeni normali"

2019'da Dünya'daki okyanus yüzeylerinin yaklaşık yüzde 57'sinin aşırı sıcak hale geldiği kabul ediliyor

Okyanus suyunun ısınması mercan ağarmasına neden oluyor (Unsplash)

Dünya genelindeki okyanusların yarısından fazlasının yüzeyinin 2014'ten bu yana düzenli olarak tarihi aşırı sıcaklık düzeylerini aştığı tahminini yürüten yeni araştırmaya göre iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı okyanus sıcaklıkları "yeni normal" haline geldi.

Salı günü PLOS Climate adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada bilim insanları, aşırı deniz sıcaklıkları için sabit bir tarihsel seviye belirlemek ve okyanusun ne kadarının hangi sıklıkla bu noktayı aştığını ortaya çıkarmak için deniz yüzeyi sıcaklıklarının 150 yıllık bir haritasını çıkardı.

Aralarında Monterey Körfezi Akvaryumu'ndan gelenlerin de olduğu araştırmacılar, 2014'ten bu yana okyanusların yarısından fazlasının aşırı sıcaklıklarının bu düzeyi aştığını fark etti. 19. yüzyılın sonunda bu kadar aşırı sıcaklıklar gören okyanus yüzeyi oranıysa sadece yüzde 2'ydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları çalışmalarında, "2019 yılı endeksimiz küresel okyanus yüzeyinin yüzde 57'sinde aşırı sıcaklıklar kaydedildiğini gösterdi. Bu, ikinci sanayi devrimi döneminde nispeten nadir (okyanusların yaklaşık yüzde 2'sinde) görülen bir olaydı" dedi.

Bulgular, son 7 yıldır Dünya'nın okyanus yüzeyinin yarısından fazlasının aşırı sıcaklıklara ulaştığını ortaya çıkardı.

Çalışmanın baş yazarı Kyle Van Houtan yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği ileride meydana gelecek bir olay değil. Gerçek şu ki, bizi bir süredir zaten etkiliyor" dedi.

Dr. Van Houtan, "Okyanusta gördüğümüz bu çarpıcı değişimler, iklim değişikliğine karşı harekete geçmek için uyarı işareti olarak görülmesi gereken bir başka kanıt. Şu anda bunu zaten deneyimliyoruz ve giderek de hız kazanıyor" diye ekledi.

Araştırmacılar, çalışmaları için 1870 ile 1919 arasındaki dönemde okyanus yüzeyinin ortalama sıcaklıkların hesaplamak için tarihsel verilerden yararlanarak bu süre zarfında meydana gelen en çarpıcı sıcaklık artışını ortaya çıkardı.

Dr. Van Houtan, "Günümüzde okyanus yüzeyinin çoğunluğu, yalnızca bir asır önce bile nadiren, 50 yılda bir görülen aşırı ısınma olaylarındaki sıcaklık düzeyine kadar ısındı" dedi.

Bilim insanları, gezegenin okyanus yüzeyinin büyük kısmında görülen bu yeni aşırı sıcak normalinin, iklim değişikliğinin itici gücü olan fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan salımları kayda değer oranlarda azaltmaya yönelik aciliyetin bir diğer kanıtı olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, tropikal kuşağa yakın yerlerdeki deniz ekosistemlerinin dayanılmaz yüksek sıcaklıklara ulaşmasının mercanlar, deniz otu çayırları ya da yosun ormanları gibi önemli organizmaların yok olmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Van Houtan, "Ekosistemlerin yapısının ve işleyişinin değiştirilmesi sağlıklı ve sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek, alçak kıyı bölgelerini ekstrem hava olaylarından korumak ve insan kaynaklı sera gazı salımlarından atmosfere atılan fazla karbonu depolayacak karbon yutağı görevini görmek gibi ekosistemlerin insan topluluklarının hayatlarına devam etmesini sağlama kapasitelerini tehlikeye atıyor" diye ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU