Güneş yanıkları nasıl tedavi edilir?

Uzmanlar güneşten kavrulmuş cildinizi yatıştırmanın yolunu anlattı

Pek çok güneş sonrası bakım kremi zarar görmüş cildi tahriş eden kimyasal ve/veya parfüm içeriyor / Fotoğraf: The Independent

Bazıları için yaz mevsimi dünyayı umursamadan parlak güneşin keyfini çıkararak günleri geçirmek anlamına gelebilir ancak bazı kişiler bunun güneşten kavrulmuş bir cilt nedeniyle aylar süren ıstırap olduğunu düşünüyor.

Yoğun güneşe maruz kalan cildinizin bakımını yapmak çok önemli. Aksi takdirde cildinizde kalıcı hasar oluşabilir. Ancak güneş yanığı yaşadıktan sonra ilk iş hemen bir güneş sonrası bakım kremi alıp sürmek doğru olmayabilir.

Uzmanlara göre güneş sonrası bakım kremlerinin içeriklerini dikkatle incelemediğiniz takdirde cildinizin durumu daha kötü hale gelebilir.

Bu yüzden krem yerine bir aloe vera jeli tercih etmek daha akıllıca olabilir. 
 

aloe-vera-independent.jpg
Aloe vera güneş yanığı belirtilerini azaltan bir bitkisel çözüm / Fotoğraf: The Independent


The Independent’a konuşan Cilt Bakım Uzmanı Michaella Bolder güneş sonrası bakım kremlerinin yağ içeren zengin ve yoğun bir kıvamı olduğunu belirterek, bu kremlerin cildin üstünde bir bariyer görevi görerek ısıyı derinin en üst katmanına hapsettiğine ve böylece hissedilen “yanma” hissini artırdığına dikkat çekti. Bolder sözlerini şöyle sürdürdü:

Bununla birlikte reçetesiz satılan pek çok güneş sonrası bakım kremi kimyasal ve/veya parfüm içeriyor. Bu zarar görmüş cildi tahriş eder.

İyileştirici özelliğiyle bilinen aloe veraya dikkat çeken Cilt Bakım Uzmanı Lorraine Shrivener, “Aloe vera yıllardır güvenilir bir cilt kurtarıcıdır. Cilde hemen etki eden soğutma özelliğiyle güneş sonrası bakım kremleri için markaların tercih ettiği bir bitkidir” dedi.

Shrivener aloe veranın en çok saf jel halindeyken etkili olduğunu vurguladı.

Jeller ısının ciltten çıkmasına izin verirken nemi hapsetmek üzere tasarlanmış yoğun kremler ısıyı da cilde hapsedebiliyor.

Ancak Dr. Ross Perry aleo veranın tedavi edici özelliklerinin bilimsel araştırmalarla henüz doğrulanmadığını ifade etti. Perry, “Aloe vera güneş yanığı belirtilerini azaltan geleneksel bir bitkisel çözüm. Güneş yanığı için kullanımına dair bilimsel bir kanıt yok ama bilinen o ki yatıştırıyor, güvenli ve serinletiyor” diye konuştu. 
 

guneslenmek - independent.jpg
Cilt uzmanları yüksek su ve aloe vera içeren bir ürün kullanımını tavsiye ediyor / Fotoğraf: The Independent


Aloe vera kökleri Arap Yarımadası’na dayanan bir bitki türü.

Güneş yanığı tedavisindeki kullanımıyla ilgili bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen pek çok sağlık uzmanı tahriş olmuş cildin iyileştirilmesinde bu bitkiyi öneriyor.

Dermatolog Dr. Natalie Spierings özellikle güneş yanığından muzdarip ciltte olumlu etkilere sahip aloe veranın zararlı olmadığına dikkat çekti.

Bazı cilt bakım uzmanları nemlendirici güneş bakım kremleri yerine aloe vera jel kullanımını tavsiye ederken bazılarıysa aloe vera içeren bir güneş bakım kremi kullanılmasını öneriyor.

Cilt Bakım Uzmanı Michaella Bolder cildi yatıştırmak için yüksek su ve aloe vera içeren bir ürün kullanımını tavsiye ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU