Beden olumlama hareketi 44 beden dışında her yerde

44 beden ve üstüyseniz, kendinize dev bir entari ve büyük bir kanepe satın alıp evden hiç çıkmama planları yapsanız da olur

Kadınların kilosu hakkındaki sohbetin değiştiğini sanıyordum (Instagram/GabiFresh)

Geçen hafta biraz sıkıldığım bir anda ünlü ve pahalı bir moda tasarımcısının internet mağazasına yönlendiren, yeni pencerede açılmış cazip bir reklama tıkladım. Gözüme çarpan güzel bir elbise beni oraya çekmişti ve beden tablosuna bir göz atayım dedim. 36, 38, 40, 42 ve 43 seçenekleri vardı. Bir an anlamlandırmaya çalışarak baktım. Çıldırıyor muydum? Yani, 43 beden de nedir? Peki 44 nerede?

Saniyeler sonra fark ettim: Bu elbiseyi gerçekten alacak hiç kimse 44 beden olduğunu kabul etmeyecektir. Ölümden beter bir kader, yaşamaya değmeyen bir hayat, sahip olmaya değmeyen bir elbise. 44 beden ve üstüyseniz, kendinize dev bir entari ve büyük bir kanepe satın alıp evden hiç çıkmama planları yapsanız da olur.

Modanın salt açlıktan gözyaşlarına boğulmak üzereymiş gibi görünmek olduğu 1990'lı yıllarda büyüyen benim için bu alışılmış bir mesajdı. O zamanlar 42 beden olmak bile kabul edilebilir olanın biraz dışındaydı, parlak renkli bir şeyler giydiğiniz anda birileri gelip, "Özgüveninize gerçekten hayran olduğumu belirtmek istedim, hepsi bu. Ben bunu yapamazdım" derdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ama artık işlerin değiştiğini sanıyordum. Beden olumlama hareketi her yerde, sözde büyük bedenli modeller her zamankinden daha anaakım hale geliyor ve birçok mağazada artık makul beden aralıklarına ulaşılabiliyor.

Fakat sonra 43 beden meselesi geliyor ve ardından da gazeteci Isabel Oakeshott, "obeziteyi teşvik ettiği" gerekçesiyle "tehlikeli" olarak nitelediği 44 beden yoga kıyafetini vitrininde sergileyerek satan şirkete dair internette küçük bir tartışma başlatıyor. Bu tehlikeli kıyafet daha sonra bir o kadar tehlikeli kadınlarca satın alındı, giyildi ve görüntüler internette paylaşıldı, ki bana kalırsa gayet iyi görünüyorlardı. Hatta iyiden de öte. Olumlu bir şekilde parlıyorlardı.

Tweet atan bir kişinin belirttiği gibi; eğer 1990'larda büyüdüyseniz, aşırı zayıf kadınların görüntülerinin diğerleri kadar zararlı olabileceğini bilirsiniz. Ama şimdi kadınlığın farklı biçimleri de moda haline geliyor ve görünüşe bakılırsa, hem mecazi olarak hem de bu sansasyonel yoga kıyafetinden yola çıkarak kelimenin tam anlamıyla, daha geniş ve daha esnek modellerle hareket edebiliriz. Bence bu sadece iyi bir şey olabilir.



https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU