Bu hafta Britanya'da yaklaşık 30 şirket, 6 ay boyunca haftada 4 gün çalışmayı denemelerini sağlayacak yeni pilot projeye dahil oldu.
Projeyi 4 Day Week Global (Küresel Haftada 4 Gün) kampanya ekibiyle birlikte düşünce kuruluşu Autonomy ve Oxford, Boston ve Cambridge üniversitelerindeki araştırmacılar yönetiyor.
2018'de kurulan 4 Day Week, "yeni bir çalışma tarzı" başlatmayı amaçlıyor. Organizasyonun kurucuları bu sayede iş verimliliğini, çalışanların zihinsel ve fiziksel sağlığını iyileştirerek "daha sürdürülebilir bir çalışma ortamı" yaratılabileceğini düşünüyor.
Haziran 2022'den Aralık 2022'ye kadar sürecek pilot projeye katılan firmalardaki çalışanlardan haftada bir gün daha az çalışarak yüzde 100 üretkenliği sürdürmeleri bekleniyor. Maaşları da aynı kalacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cambridge Üniversitesi'nden sosyal bilimler profesörü Brendan Burchell, ITV'ye yaptığı açıklamada projenin çalışılan gün sayısını azaltmanın avantajlarına ve şirketlerin bunu kendi işyerlerinde nasıl uygulayabileceğine dair tartışmaları dönüştürmede "muazzam bir potansiyele" sahip olduğunu söyledi.
Burchell, "Çalışan gün sayısının azalmasıyla ilgili sosyal ve çevresel faydalarının berraklaşması, halk desteğinin artması ve aynı üretkenliği sürdürecek teknolojinin ulaşılabilir hale gelmesiyle artık daha fazla kuruluşun bu adımı atması ve tasarının uygulanabilirliğini denemesinin zamanı geldi" dedi.
Birleşik Krallık (BK) haftada 4 gün çalışma için pilot proje başlatan ilk ülke değil.
İşte benzer projelerin denendiği bazı ülkeler ve şimdiye kadar elde edilen sonuçlar.
Haftada 4 gün çalışma başka nerelerde deneniyor?
İspanya
İspanya, sol kanat partisi Más País'in çağrılarının ardından geçen yıl nisan itibarıyla haftada 4 gün çalışmayı denemeye başladı.
Guardian'ın haberine göre üç yıl boyunca devam edecek denemede şirketlerin çalışma saatlerini minimum riskle azaltması için 50 milyon euro ayrıldı.
Yeni Zelanda
Yeni Zelanda'daki birkaç şirket şu anda çalışılan gün sayısını azaltmayı deniyor.
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Mayıs 2020'de şirketleri haftada 4 gün çalışmayı denemeye teşvik etmişti.
Kararın nihayetinde işverenlere ait olduğunu ama "bunun ülkenin her yerinde turizme katkı yapacağını, bu yüzden işyerinde fayda sağlayıp sağlamayacağını düşünmeye değer olduğunu" söylemişti.
2021'in başında (ülkedeki ofisinde yaklaşık 80 kişi çalıştıran) Unilever, bir yıl boyunca haftada 4 gün çalışma denemesini başlatmıştı.
Projeyi duyuran açıklamada şirketin genel müdürü Nick Bangs, bu hamlenin bir "deney" olduğunu, "[kişilerin] çalışma tarzında önemli bir değişiklik" yapıp yapmayacağını görmeyi hedeflediklerini söylemişti.
Bangs, "Eski çalışma yöntemlerinin artık eskide kaldığına ve bizim amacımıza uygun olmadığına inanıyoruz" demişti. Şirket bu denemenin sonuçlarını henüz paylaşmadı.
Japonya
Japon hükümeti, Haziran 2021'de yayımlanan yıllık ekonomi politikası kılavuzlarında işverenleri haftada 4 günlük çalışma düzenini benimsemeye teşvik etme planlarını duyurdu.
The Washington Post'un haberine göre hükümet, çalışanların iş-yaşam dengesini iyileştirmeyi ve aileleriyle vakit geçirmeleri ya da eğitimlerini ilerletmeleri için onlara daha fazla zaman sağlamayı ümit ediyor.
İskoçya
Eylül 2021'de İskoç Ulusal Partisi, yalnızca ofise gidilen işlerde geçerli olacak haftada 4 günlük çalışma projesinin pilot uygulamasını başlatmayı planladığını duyurmuştu.
Düşünce kuruluşu İskoçya Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü'nün 2 bin 203 kişiyle yaptığı ankete göre katılımcıların yüzde 80'i çalışılan gün sayısını azaltmanın refahlarını olumlu yönde etkileyeceğini söylerken, yüzde 88'i programa katılmaya istekli olacağını belirtmişti.
İrlanda
Four Day Week İrlanda kampanya ekibi, şubat itibarıyla bir pilot proje başlatıyor. Ekim 2021'den bu yana projeye 17 şirket dahil oldu bile.
Organizatörler projenin "çalışma süresinin azaltılmasının İrlanda bağlamında üretkenlik, insani refah ve çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini daha iyi anlamayı hedeflediğini" belirtmişti.
Katılanlar arasında işe alım şirketi Yala ve küçük çocuklar için öksürük ve boğaz ağrısı ürünleri üreten şirket Soothing Solutions da var.
Çalışılan gün sayısını azaltmak nerelerde başarıya ulaştı?
İzlanda
2015 ile 2019 arasında İzlanda'daki işyerleri, haftalık çalışmanın maaşlarda herhangi bir azalma olmaksızın 40 saatten 35-36 saate düşürüldüğü büyük ölçekli iki deneme gerçekleştirdi.
Sonuçların analizini Temmuz 2021'de düşünce kuruluşu Autonomy ve araştırma kuruluşu Association for Sustainability and Democracy yayımlamıştı.
2 bin 500 çalışanın dahil olduğu denemeler, "muhteşem bir başarı" olarak görülürken, artık ülke işgücünün yüzde 86'sının çalışma saatleri azaltıldı ya da çalışanlara saatlerini azaltma hakkı verildi.
Daha da önemlisi, rapora göre çoğu işyerinde çalışanların üretkenliği ya aynı kalıyor ya da artıyor. Bunun yanı sıra çalışanlar, daha az stres ve tükenmişlik yaşadıkları için refahlarının ve iş-yaşam dengelerinin önemli ölçüde iyileştiğini belirtmişti.
Autonomy'nin araştırma direktörü Will Stronge, denemenin "diğer hükümetlerin de dersler çıkarabileceğini" gösterdiğini söylemişti.
Stronge, "İzlanda haftada 4 gün çalışmaya yönelik büyük bir adım atarak BK'deki yerel meclisler ve bunu burada uygulamayı düşünen kamu sektörü yetkilileri için harika, gerçek bir örnek sundu" demişti.
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent