Starbucks işçileri şirketin tarihindeki ikinci sendika seçimini de kazandı

Starbucks işçileri ABD genelinde kampanyaya katılırken, New York Eyaleti'nde bir şube daha sendika seçimini kazandı

Ünlü kahve dükkanı zinciri Starbucks işçilerinin sendikalaşma mücadelesi dünya gündemine oturmuştu (AP)

ABD çalışma kurulu, Starbucks tarihinin ilk sendikasını örgütlemeyi amaçlayan New York Eyaleti'nin Buffalo kentindeki işçilerin ikinci sendika seçimi zaferini tescil etti.

Aralıkta Buffalo bölgesinde üç mağazada düzenlenen farklı seçimlerde oylar toplanmış fakat iki bölgede kesin sonuç elde edilememişti.

Kahve zincirinin Elmwood Bulvarı'ndaki mağazasında çalışan işçiler, sendikalaşmak için 19'a karşı 8 oy kullanmış ve Starbucks'ın 9 bin şirket işletmesi mağazası arasında sendikaya katılan ilk şube oldukları gibi, tarihi işçi eylemleri dalgasında emek örgütlenmesinde önemli bir dönüm noktasını temsil etmişlerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 Ocak'ta ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (National Labor Relations Board -NLRB), sendikanın Starbucks'ın diğer mağazalardaki çalışanların kullandığı oy pusulalarını da seçime dahil ettiğini öne sürmesinin ardından, Genesee Sokağı'ndaki şubede çalışan işçilerin başarılı şekilde sendikalaşmak için oy kullandığı kararını açıkladı.

Çalışma kurulu da karara katıldı.

Starbucks'ın karardan itibaren temyiz talebi için 10 iş günü var. Temyiz reddedilirse sonuç kesinleşecek. The Independent'a açıklamada bulunan bir şirket sözcüsü, Starbucks'ın temyiz başvurusunda bulunup bulunmamayı değerlendirdiğini söyledi.

Starbucks Birleşik İşçiler mensubu çalışanlar, Hizmet Sektörü Çalışanları Uluslararası Sendikası'na bağlı Upstate New York Birleşik İşçiler üyesi.

Sendika organizatörü Lexi Rizzo, açıklamasında "Starbucks'ın erteleme çabalarına son verdik ve Genesee Starbucks'ta sendikamızı kurduk" dedi.

Sendika, Camp Road'daki üçüncü bir şubede düzenlenen seçim sonuçlarına itiraz etmiş, Starbucks'ın "örgütlenme kampanyası sırasındaki tutumuna" karşı çıkarak kampanyanın, şirketin seçimlerden önce yürüttüğü "tehdit, yıldırma, gözetleme, şikayet toplama ve tesisleri kapatma kampanyası" tarafından gölgelendiğini söylemişti.

Bu itiraz çalışma kurulunca incelenmeyi bekliyor.
 


İşçilere göre Starbucks sendika karşıtı posta, kısa mesaj ve e-postalar göndermek, yönetim ve yöneticilerle toplantılar ayarlamak gibi yöntemlerle sendikalaşmaya karşı çıkarken, şirketse işçilerin sendika çabalarına müdahalede bulunduğunu defalarca reddetmişti.

Bir Starbucks sözcüsünün açıklamasında, şirketin "Starbucks'ta aramızda bir sendika olmadan, ortaklar halinde birlikte daha iyi olduğumuz inancında net olduğu ve bu kanaatin değişmediği" ifade edildi.

Açıklama, şirketin Kuzey Amerika başkanı Rossann Williams'ın daha önce işçilere söylediği "oylama sonuçları ortak amacımızı veya birbirimizi nasıl gördüğümüzü değiştirmeyecek (...) Dinlemeye devam edeceğiz, bağ kurmaya devam edeceğiz ve birbirimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Çünkü her zaman yaptığımız şey bu ve ortak olmanın anlamı da bu" sözlerine işaret ediyor.

Yakından takip edilen sendika kampanyası, ABD genelindeki Starbucks işçileri arasında sendika seçimlerine ilham verdi. Diğer üç Buffalo bölgesi mağazası NLRB'den seçim tarihlerini bekliyor. Arizona eyaletindeki Mesa kentindeyse bu hafta başlayan seçimin 28 Ocak'ta bitmesi planlanıyor.

Boston, Şikago, Cleveland, Seattle kentleriyle Tennessee eyaletinde yer alan Knoxville kentindeki Starbucks işçileri de kahve mağazalarında sendika örgütlenmesi oluşturmayı amaçlamıştı.

ABD iş hukuku yasasına göre işverenler seçimlerini kazanan sendikalarla görüşüp pazarlık yapmayı kabul etmek durumundayken, bir sözleşmeye dair anlaşmaya varmak zorunda değil.

Rizzo, "Şimdi biz de Elmwood'un istediği şeyin aynısını istiyoruz; Adil bir sözleşme istiyoruz ve en önemlisi de Starbucks'ın Buffalo ve ülke çapındaki sendikaları engellemeyi derhal sonlandırmasını talep ediyoruz" dedi.

Diğer ortaklarımız, işte bir söz hakkında sahip olmak için bizim yaşadıklarımıza katlanmak zorunda kalmamalı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU