Bangladeş, Rohingya Müslümanı sığınmacılara ait 3 bin dükkanı yıktı

Yetkililer, aynı bölgede Rohingyalar için barınak yapılması gerektiğinden "yasadışı dükkanların" kaldırıldığını söyledi

Kutupalong sığınmacı kampında çocuklar yıkılmış bir dükkana yaslanıyor (AFP)

Bangladeş'teki yetkililer, geçen ay Rohingyalara ait 3 binden fazla dükkanı "yasadışı" olarak nitelendirip buldozerle yıktı.

Ülkenin sığınmacı komisyonunun yardımcı başkanı Shamsud Douza, AFP'ye açıklamasında bu rakamı doğrularken, "Rohingyaların sayısının artması" nedeniyle "yasadışı dükkanların" kaldırıldığını söyledi.

Yetkili, "Barınaklara ihtiyaçları var. Şu anda bu bölgelere halihazırda barakalar inşa ediyoruz" dedi.

Douza, yardım kuruluşlarının sığınmacıların günlük ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaya devam ettiğini söylerken, Rohingya toplulukları mensupları dükkan sahiplerinin hayatta kalma mücadelesi verdiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rohingya topluluklarından birinin lideri ve insan hakları aktivisti Khin Maung, "Rohingya aileleri kalabalık ve onlara verilen erzak miktarı azalıyor. Birçok aile dükkanlardan gelen gelire muhtaçtı" ifadelerini kullandı.

Bangladeş, 2017'de Myanmar'da uluslararası bir soykırım soruşturmasının başlatılmasına neden olan askeri baskından sonra ülkeden kaçan ve yurtsuz kalan Müslüman azınlık Rohingyaları kabul ettiği için dünyanın dört bir yanından övgüler almıştı.

Şu anda Rohingya topluluğunun yaklaşık 850 bin üyesi Bangladeş'teki çeşitli sığınmacı kamplarında yaşıyor.

Maung, derme çatma dükkanların yıkılmasının bu sığınmacı kamplarındaki on binlerce kişinin yaşamını etkilediğini söyledi.

Bakkalı yıkılan Salim Ullah, "O dükkan benim son umudumdu. Şimdi nasıl bir aile geçindireceğim? Ölmekten başka bir çıkış yolu kalmadı. Çaresizim" dedi.

Ullah, 8 kişilik ailesini beslemenin artık zor bir hal aldığını da sözlerine ekledi.
 


Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, yıkımın Rohingya sığınmacılarını daha savunmasız bırakabileceğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü'nden Saad Hammadi, "Dükkanların yıkılması ve topluluğa ait okulların kapatılması… gerilimi ve hayal kırıklığını artırıyor" dedi.

Hammadi, yetkililere "geçinme hakları da dahil alınan kararlara onları da dahil ederek Rohingya sığınmacılarının haklarını ve haysiyetlerini koruma" çağrısında bulundu.

Kasım 2021'de Bangladeş hükümeti yüzlerce Rohingya sığınmacısını Chattogram'dan Bengal Körfezi'ndeki Bhashan Char Adası'na yerleştirmeye başlamıştı.

Hamle, hak gruplarının adanın düşük rakımlı ve savunmasız olduğu ve hiçbir mültecinin zorla gönderilmemesi gerektiği yönündeki endişelerine rağmen gerçekleştirilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU