Genç nüfus Balkanlardan göçüyor: "Yurtdışında köle olmak daha iyi"

"Gençlerin ruhu sistematik şekilde yok edildi"

Kuzey Makedonya'da sokaklar terk edilmiş dükkanlarla dolu (AFP)

Yugoslavya'nın dağılması ve Bosna Savaşı'nın ardından parçalanan Balkan ülkeleri toparlanmaya çalışıyor. Ancak umudunu kaybeden gençler daha iyi bir yaşam umuduyla yurtdışına göçüyor.

Fransız haber ajansı AFP, Balkanlardaki bu gidişatı inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Makedonya'da kitlesel göçün yanı sıra yaşlı nüfus, gittikçe düşen doğum oranları da ülkeyi tehdit ediyor.

Ülke, son 20 yılda nüfusunun yüzde 10'unu kaybetti. Dünya Bankası'na ve resmi verilere göre yaklaşık 600 bin Makedon, yurtdışında yaşamını sürdürüyor. Ülkede eylülde yapılan sayım, 2002'den bu yana nüfusun 200 binden fazla azaldığını gösteriyor.

AFP, ekonominin büyümediğini ve yatırım gelmediğine dikkat çekerek bunlardan dolayı ülkenin tıkandığını yazdı.

Devlet İstatistik Ofisi Müdürü Apostol Simovski, "2,4 milyon yurttaşınız varsa ve dörtte birinden fazlası ayrıldıysa, neler olduğuna dair ciddi şekilde endişelenmeniz gerekiyor" diye konuştu.
 

Tarla
Valandovo'da gelirin yaklaşık yüzde 90'ı tarıma dayanmasına rağmen tarlalar boş​​​​​​​ (AFP)


Ekonomideki durgunluk, ülkenin küçük bölgelerini fazlasıyla etkiliyor. Başkent Üsküp'ün 146 kilometre uzağındaki Valandovo da bu yerlerden biri.

Valandovo Belediye Başkanı Pero Kostadinov, "Gençlerin ruhu sistematik şekilde yok edildi. Mücadele etme ve yurtta kalma isteği kayboldu" diye konuştu.

24 yaşındaki Valandovolu Bojan Nikolov, 20 kişilik sınıfındaki 5 arkadaşının aileleriyle yurtdışına taşındığını söyledi.

Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Avrupa Birliği'yle (AB) entegrasyon, Kuzey Makedonyalılar için daha parlak bir gelecek umudu veriyordu. Ancak AFP, ülkenin AB yolunun önce Yunanistan ve daha sonra Bulgaristan tarafından defalarca engellendiğini yazdı.

"Temel nedenler ekonomik"

Umudunu kaybeden pek çok kişiyse ülkeyi terk etti. Kuzey Makedonya'da maaşlar aylık ortalama 470 euro.

Habere göre "Yabancı bir ülkede 2 bin euroya köle olmak, memlekette 300 euroya köle olmaktan daha iyidir" sözü pek çok yerde tekrarlanıyor.
 


Bu tablo diğer Balkan ülkelerinde de benzer. Arnavutluk verileri, son 30 yılda 1,7 milyon kişinin (nüfusun yaklaşık yüzde 37'si) ülkeyi terk ettiğini gösteriyor.

Sırbistan'da 1990'lardaki Bosna Savaşı'nın ardından yüzbinlerce kişi ülkeyi terk etti.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yaşayan Ilir Gedeshi, "Balkanların batısındaki bütün ülkeler göçten birbirinden farklı şekilde etkileniyor. Temel nedenler ekonomik. Ancak bunun dışında toplumsal nedenler de giderek önem kazanıyor" diye konuştu.

"Hırvatistan örneği sert bir uyarı"

Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan… Bu ülkelerin hepsi AB üyeliğinin kendilerine bir ışık olmasını umuyor. Ancak AFP, Hırvatistan örneğinin diğer Balkan ülkeleri için "sert bir uyarı" anlamına geldiğini yazdı.

Zira 2013'te AB'ye katılan ülkede 4 milyonu biraz aşan nüfus son 10 yılda yaklaşık yüzde 10 azaldı. Birleşmiş Milletler, 21. yüzyılın sonuna kadar nüfusun 2,5 milyona düşmesini bekliyor.
 

Sokak
Hırvatistan'ın Brestovac bölgesinde boş sokaklar dikkat çekiyor (AFP)


Buna bir son vermek isteyen Zagreb, AB'deki Hırvatlara ülkelerine dönüp iş kurmaları için 26 bin euro sözü verdi.

Ancak AFP'ye göre bazı bölgeler kurtarılamayacak vaziyette. Bosna Savaşı'ndan en çok etkilenen bölgelerden Pojega'nın doğusu, "satılık" tabelalarıyla dolu.

Resmi veriler, yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı bölgede halkın yüzde 16'sının son 10 yılda kaçtığını gösteriyor.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU