Bilim insanları işe yaramayan akşamdan kalmalık "tedavilerini" açıkladı

Bulgular, bu tedavilerin "genel olarak söylenti" olduğunu söyleyen Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) tavsiyesini destekliyor

Uzmanlar alternatif tedaviler yerine alkolden uzak durmayı ya da ölçülü tüketmeyi öneriyor (Unsplash)

Yeni bir araştırma vitamin takviyesi veya kırmızı ginseng almak ve enginar yemek gibi akşamdan kalmalığın popüler tedavilerinin işe yaramadığını savundu.

23 farklı sözümona tedavinin etkinliğini değerlendiren King's College London ve South London and Maudsley NHS Foundation Vakfı'ndaki uzmanlar, en popüler devaların çok fazla alkol almanın yol açtığı semptomları hafifletemediğini saptadı.

Uzmanlar Birleşik Krallık, ABD, Avustralya, Hindistan ve Finlandiya'da içki içen 386 kişi üzerinde plasebo kontrollü 21 deney gerçekleştirdi. Bu kişilerden, bazıları yiyecekle ve diğerleriyse yiyeceksiz yapılan bir dizi "alkol meydan okumasına" katılması istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her bir testteki içkiler viski, votka, şarap veya bira içeriyordu.

Katılımcılar, test edilen 23 çareden sadece 7'sinin semptomlara karşı etki ettiğini bildirdi ancak bu etki bile "düşük nitelikliydi" ve uzmanlar bunları yeterli bulmadı.

Bunlar arasında naşi armudu suyu, kırmızı ginseng, üç çeşit vitamin ve takviye, Tolfenamik asit ve karanfil özü vardı.

Hint inciri, enginar veya Naproxen ya da Propanolol almak gibi diğer çarelerin akşamdan kalmalığın belirtileri üzerinde hiçbir etkisi olmadı.

Katılımcılar zerdeçal tüketmek gibi başka tedavileri de denedi ancak bunun sonucu bildirilmedi.

Araştırmanın başyazarı Emmert Roberts şu yorumda bulundu:

Medyada akşamdan kalmalık için hangi çarelerin işe yarayıp yaramadığına dair devam eden spekülasyonlar göz önüne alındığında, akşamdan kalmalığı tedavi ettiği veya önlediği iddia edilen maddelerin etkinliği hakkındaki soruların kamuoyu ilgisini önemli ölçüde çektiği görülüyor.

Çalışmamız akşamdan kalmalık çareleri hakkındaki kanıtların çok zayıf olduğunu ve daha titiz bir değerlendirme yapılmasına ihtiyaç olduğunu buldu. Şimdilik, akşamdan kalmalık belirtilerini önlemenin en kesin yolu, alkolden kaçınmak veya ölçülü içmek.

NHS internet sitesinde akşamdan kalma tedavilerinin "genel olarak söylenti" olduğunu belirtiyor.

NHS akşamdan kalmalığı vücuda yeniden su kazandırarak ve baş ağrılarıyla kas kramplarını gidermek için ağrı kesiciler içerek tedavi etmeyi öneriyor.

Kurum, akşamdan kalmış olanlara vitaminlerin ikmalini sağlayabileceği ve mideyi rahatsız etmeyeceği için et sulu çorba ve "daha az sarsak hissetmenizi sağlamak" için şeker oranı yüksek yiyecekler denemelerini öneriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU