Sudan Başbakanı Hamduk istifa kararını erteledi

Hamduk’un ülke içinde ve dışındaki arabuluculuklara süre tanımak için şimdilik istifa kararını ertelediği ileri sürüldü

Fotoğraf: AA

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk’u istifa kararından vazgeçirmek için ülke içinde ve dışında titiz çabalar yürütülüyor. İstifa kararının, askeri darbe ve ardından 21 Kasım’da Hamduk ile Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan arasında imzalanan siyasi anlaşmayı ortaya çıkaran ülkedeki siyasi duruma yansımaları olacağı değerlendiriliyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Başbakan Hamduk’un istifa kararından vazgeçmediğini ve halen bu seçeneğe bağlı olduğunu ancak durumu iyileştirmek için bir fırsat bulunduğunu belirten ülke içinde ve dışındaki arabuluculuklara süre tanımak için şimdilik istifa kararını ertelediğini bildirdi.

Geçiş döneminde kurulan Egemenlik Konseyi üyesi ordu komutanları ve milliyetçi isimlerin Hamduk ile doğrudan telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini ve ondan kararından vazgeçerek görevine devam etmesini talep ettiklerini belirten kaynaklar, Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu’nun (Hamideti) dün Hamduk ile yüz yüze görüştüğünü ve istifa kararını resmi olarak ilan etmeden önce iyice düşünmesini istediğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Hamduk’u kararından vazgeçirmek amacıyla konuya müdahil olan bölgesel ve uluslararası taraflar da ülkeyi yeni bir krize sürüklemesine karşı uyardı. Başka kaynaklar ise Başbakan Hamduk’un göreve devam etmesine karşılık göstericilere yönelik her türlü şiddete son verilmesi de dahil olmak üzere bazı şartlar öne sürdüğünü aktardı.

Hamduk, askeri darbenin liderleriyle yaptığı siyasi anlaşma doğrultusunda yeniden görevine dönmesi nedeniyle Aralık 2019 Devrimi’nden sonra onu başbakanlık makamına getiren ülkedeki ana siyasi partilerin yer aldığı Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (ÖDBG) ve sokağın desteğini kaybetti.

Kaynaklar, ülke içindeki çevreler ile bölgesel ve uluslararası tarafların, istifa kararının ülkede içinden çıkılması zor siyasi ve güvenlik gerilimlerine sebep olmasından endişe ettiğini bildiriyor.  

Reuters’a önceki gün konuşan kaynaklar, Hamduk’un bir araya geldiği milliyetçi ve aydın kişilerden oluşan bir gruba görevden istifa etme niyetinde olduğunu bildirdiğini söyledi. Kaynaklar, gruptaki kişilerin Hamduk’u kararından vazgeçmeye davet ettiğini ancak Hamduk’un önümüzdeki saatlerde bu kararı almakta kararlı olduğunu vurguladığını belirtti.

Şarku’l Avsat’a önceki gün konuşan bir kaynak, üst düzey siyasi liderlerin ve bağımsız isimlerin Hamduk’u istifa kararından vazgeçirmek için harekete geçtiğini söyledi. İstifa kararının arkasında, siyasi partilerin çerçeve anlaşmasına destek vermemesi olduğu değerlendiriliyor. Nitekim siyasi partiler geçiş döneminin geri kalan kısmını ortak yönetmeyi öngören siyasi sözleşmeyi reddetmişti.

Sosyal medya platformlarında büyük ilgi gören istifa haberini destekleyen ve reddeden yorumlar yapıldı.

Burhan ve Hamduk arasında imzalanan siyasi anlaşmanın üzerinden bir ay geçmesine rağmen yeni hükümetin kurulmasında ilerleme sağlanamadı. Zira ÖDBG çatısı altındaki güçler, kendilerine sunulan anlaşmayı reddediyor ve onu ülkedeki sivil yönetime yapılan darbenin uygulamalarının uzantısı olarak niteliyor.

Sudan, ordunun 25 Ekim’de yönetime el koymasından bu yana devam eden gösterilere sahne oluyor. Bu gösterilerde ordu ile her türlü ortaklık ve diyalog reddedilirken, askerlerin bir an önce yönetimi sivillere devretmesi talebi dile getiriliyor. Gösterilerde aynı zamanda Hamduk’un Burhan ile yaptığı siyasi anlaşmanın iptal edilmesi çağrıları yapılıyor.

Hamduk görevine devam etmek için bazı şartlar öne sürdü ve bu şartların yerine getirilmesi için süre belirledi / Fotoğraf: EPA

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU