Bilim insanları, beynin klitorisle ilişkili bölgesini keşfetti. Bölgenin, daha fazla cinsel ilişkiye girdiğini bildiren katılımcılarda daha gelişmiş olduğu görüldü.
Beynin vücuttaki acı, temas ve sıcaklık gibi duyusal bilgileri alıp işlenmekten sorumlu bölgesine somatosensoriyel korteks deniyor. Vücudun her bir parçası, korteksin farklı bir kısmıyla etkileşime geçiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ancak bugüne kadar kadın cinsel organının korteksin neresine karşılık geldiği tartışma konusuydu.
Önceki araştırmalarda söz konusu bölgenin ayağın etkileşime geçtiği alanın altında olduğu öne sürülmüştü. Bazı uzmanlarsa bunun, kalçayı karşılayan bölgenin yanında olduğunu savunuyordu.
JNeurosci adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan çalışmada bu tartışmaya bir nokta kondu. Çalışmada yaşları 18 ile 45 arasında değişen 20 kadın yer aldı. Katılımcıların klitorisleri uyarılırken beyinleri fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme cihazıyla incelendi.
Uyarılma için iç çamaşırların üzerine, özel olarak tasarlanmış bir nesne yerleştirildi. Çalışmanın ortak yazarlarından John-Dylan Haynes, bu yaklaşımla katılımcıların "mümkün olduğunca rahat" hissetmesinin istendiğini söyledi.
Bulgular, klitorisin somatosensoriyel kortekste etkileşime geçtiği yeri gösterdi. Bölge, tıpkı erkek cinsel organı gibi kalçalara denk gelen kısmın yanındaydı. Ancak kesin konumun her kadında farklı olduğu görüldü.
Araştırmacılar daha sonra bölgenin, cinsel ilişki sıklığına göre farklı özelliklere sahip olup olmadığını inceledi.
Araştırma ekibinden Christine Heim şöyle konuştu:
Cinsel ilişki sıklığıyla söz konusu bölgenin kalınlığı arasında bir ilişki bulduk.
Yani daha sık seks yapan kişilerde bölgenin daha büyük olduğu görüldü.
Öte yandan uzmanlar, bölgenin daha geniş olmasının daha fazla cinsel ilişki anlamına gelip gelmediğinin araştırılması gerektiğini düşünüyor.
Ancak geçmiş araştırmalar bu konuda ipuçları veriyor. Örneğin beynin belirli bölümleri ne kadar kullanılırsa o kadar büyüyor. Bu, beyin plastisitesi (nöroplastisite) olarak biliniyor.
Sıçanlar ve fareler üzerinde yapılan çalışmalar da bu hayvanların cinsel organlarının uyarılmasının, beynin bu organlarla etkileşime geçen bölgesinin genişlemesine yol açtığını göstermişti.
Öte yandan araştırma ekibi, somatosensoriyel kortekste daha geniş bir alana sahip olmanın kadınları dokunmaya daha duyarlı hale getirip getirmediği sorusunun çalışmayla yanıtlanmadığına dikkat çekti.
Independent Türkçe, AFP, IFLScience
Derleyen: Uğurcan Yıldız