Yoksulluğun pençesindeki Lübnanlılar şehirden kaçıp köylere yerleşiyor

"Şehir yaşamının sessiz şiddeti sizin enerjinizi ve paranızı yiyip bitiriyor"

Thurayya, Beyrut'ta sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin şehir hayatını hayli zorlaştırdığını belirtti (AFP)

Zor yaşam şartlarıyla boğuşan ve şehirde yaşayamayan Lübnanlılar, kırsal bölgelere taşınıp çiftçilikle uğraşmaya başladı.

Ülkede süregelen ekonomik kriz ve yoksulluk, geçen yıl Beyrut Limanı'nda yaşanan patlama ve pandemiyle daha da derinleşti.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Thurayya, doğup büyüdüğü başkent Beyrut'u terk edip kırsalda çiftçilikle uğraşmaya başlayanlardan.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

28 yaşındaki genç kadın, "Şehirde yaşamak çok kötü hale geldi. Şehir yaşamının sessiz şiddeti sizin enerjinizi ve paranızı yiyip bitiriyor. Artık dayanılmaz olmuştu" dedi.

Thurayya, yaşadığı semtteki ev sahibinin kirayı 4 katına çıkaracağını söylemesi üzerine, ekimde ülkenin güneyindeki Sinay köyünde babasının inşa ettiği iki katlı çiftlik evine taşındı.

Genç kadın çiftçiliği YouTube'dan videolar izleyerek ve köydeki diğer çiftçilerden destek alarak öğrenmeye çalıştığını söyledi.

1932'den beri resmi nüfus sayımı yapılmayan Lübnan'da ne kadar kişinin kırsal bölgelere göç ettiğine dair net bilgi bulunmuyor.
 

lübnan-çiftçi-afp.jpg
Trad, köyde "şehir yaşamının boğuculuğundan" kaçtığını söyledi (AFP)


Beyrut merkezli araştırma danışmanlık şirketi Information International, yaklaşık 55 bin kişinin şehirden kırsala yerleşmiş olabileceğini bildirdi.

Şehirden kaçan bir başka Beyrutluysa grafik tasarımcı Hassan Trad. Güneydeki Kfar Tibnit köyüne yerleşen 44 yaşındaki Trad, "Köye üç krizden kaçmak için döndüm" dedi.

Trad, bu krizlerin ülkenin ekonomik anlamda çökmesi, pandemi ve Beyrut'u uzun süredir etkileyen atık krizi olduğunu anlattı.

Dört çocuk babası grafik tasarımcı, bir gazete için freelance olarak evden çalıştığını, geçen yıl yaşanan patlama ve pandemi nedeniyle kalıcı olarak köye taşınmaya karar verdiğini söyledi. Trad, giderleri karşılayabilmek için kardeşi Abed'le birlikte kendilerine ait tarlayı ekip biçerek tarımla uğraştıklarını da belirtti.



Independent Türkçe, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU