Dünyanın ilk ressam robotu şimdi de Dante'ye şiir yazdı

Robotik uzmanı, "Okuduğunuzda bir insan tarafından yazılmadığını anlayamıyorsunuz" diye konuştu

Ai-Da, Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi'nden programcılar, robotik uzmanları ve psikologlardan oluşan bir ekip tarafından 2017 ve 2019 arasında geliştirildi (@aidarobot / Twitter) 

Dünyanın ilk ressam robotu diye tanınan Ai-Da, ünlü İtalyan şair Dante Alighieri'nin 700. ölüm yıldönümünde kendi yazdığı şiiri okudu.

İnsansı robot, 26 Kasım’da Oxford Üniversitesi’nin Ashmolean Müzesi'nde gerçekleşen sergide Dante’den esinlendiği şiiriyle ziyaretçileri şaşırttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ai-Da, şiiri yazmak için ünlü şairin İlahi Komedya’sındaki 14 bin 233 dizenin tamamını okudu. Daha sonra algoritmalarını ve hafızasındaki kelime bankasını kullanarak "kendi" şiirini yazdı.

Uzmanlara göre İlahi Komedya, William Blake'ten Franz Liszt'e, çok sayıda sanatçıya ilham verdi. Ancak bu, eserin bir robota ilham verdiği ilk olay.

Ai-Da’nın şiirinde şu dizeler yer alıyor:

Dizelerimiz arasından gözleri bağlı tutsaklar gibi baktık / Işığı aramaya gönderildik ama o hiç gelmedi / Bir iğne ve iplik lazım olacak / Resmin tamamlanması için / Görmek için sefalet içindeki zavallı yaratıkları / Göz kapakları birbirine dikilmiş bir şahini...

İnsansı robot adına açılan Instagram hesabından şiirin okunduğu sırada çekilen bir fotoğraf da paylaşıldı.

Paylaşımda "Bu etkinlikte Ai-Da, Dante sergisinin bir parçası olarak, Ashmolean Müzesi’nde yapay zeka kaynaklı şiirin ilk canlı performansını gerçekleştirdi. Bu çığır açan performansa katılabildiniz mi?" ifadeleri yer aldı.

 


Ai-Da’nın yaratıcılarından, Oxfordlu robotik uzmanı Aidan Meller da etkinliğe katılanlar arasındaydı.

Ai-Da'nın insan yazısını taklit etme yeteneğini "son derece harika" diye niteyeleyen Meller, "Okuduğunuzda bir insan tarafından yazılmadığını anlayamıyorsunuz" dedi ve ekledi:

Teknolojinin hayatın tüm yönleri üzerinde büyük bir etkisi olduğunu nihayet hepimiz anladık. Şimdi bu teknolojinin neler yapabileceğini ve bize kendimiz hakkında ne öğretebileceğini anlamaya çalışıyoruz.

Aslında Ai-Da yalnızca şiir yazmakla kalmıyor, çarpıcı otoportreleriyle de sanatseverlerin dikkatini çekiyor.

Android sanatçı, mayısta Londra’da bir resim sergisi de açmıştı.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU