Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ilk Hindu tapınağı inşa edilecek

Tapınağın inşası için Pakistan'ın başkentinde Hindu topluluğuna yaklaşık yarım hektarlık arazi tahsis edildi

Önceki yıllarda Pakistan'daki Hindu kız çocuklarının zorla Müslüman yapıldığı iddiaları da yoğun protestolara neden olmuştu (AP)

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yetkililer yurttaşların tepkisiyle karşılaştıktan sonra, tapınak inşası için tahsis edilen araziyi ülkenin Hindu azınlık topluluğuna geri verdi.

İslamabad'ın Başkent Geliştirme Otoritesi (CDA), başkentin ilk tapınağının inşa edileceği arsanın tahsisini iptal ettiğini açıkladıktan sonra ağır eleştirilerin hedefi olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CDA bunu pazartesi günü İslamabad Yüksek Mahkemesi'ndeki bir davanın duruşması sırasında duyurmuş, ardından kamuoyunun tepkisiyle karşılaşmıştı.

Fakat arazi tahsisinin iptal edildiği duyurusu, sert tepkilerden kısa süre sonra geri alındı.

CDA paylaştığı bir tweet'te kurumun duyuruyu geri aldığını gösteren bir açıklamayla birlikte "Bunun, tapınağa tahsis edilen arazinin geçerliliğine dair kafa karışıklığını netleştirdiğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.
 


Hindu topluluğuna bir tapınak, topluluk merkezi ve ölü yakma alanı inşası için 2016'da yaklaşık yarım hektar arazi tahsis edilmişti.

CDA'nın avukatı Cavid İkbal duruşma sırasında yüksek mahkemeye belediye kurumunun inşaatın başlamasındaki gecikme nedeniyle bu yıl şubatta arsa tahsisini iptal ettiğini söylemişti.

CDA sözcülerinden Seyid Asif Raza çeşitli makamlara, üniversitelere ve diğer kurumlara verilen fakat inşaat çalışmalarına başlanmamış tüm arazi tahsislerinin hükümet kararı uyarınca iptal edildiğini belirtmişti.

Fakat belediye yetkilileri kabine kararını yanlış yorumladı ve Hindu topluluğuna tahsis edilen araziyi iptal etti.

Raza, tahsis edilen arazide bir çevre duvarı inşası için çoktan onay verildiğini ve hükümetin kararının orayı kapsamadığını söyledi.

Dawn gazetesine konuşan Raza şu ifadeleri kullandı:

Aslında bu olayda kötü bir niyet yoktu. Kabine kararının bir tür kafa karışıklığı yaratması ve yanlış yorumlanması söz konusuydu ve konu üst düzey yetkililerin dikkatine sunulduğunda tahsis hemen iade edildi.

Ülkenin başkenti İslamabad'daki yaklaşık 3 bin kişilik Hindu nüfus için herhangi bir tapınak ve ölü yakma merkezi bulunmuyor. Azınlık topluluğunun tepkisiyle karşılaştıktan sonra ve Pakistan İnsan Hakları Komisyonu'nun talimatı üzerine CDA, 2016'da bir arazi belirlemişti.

Geçen yıl temmuzda ülkenin sağcı grupları, hükümeti devlet bütçesini kullanarak bir Hindu tapınağı inşa etmekle eleştirdiğinde CDA, topluluğun çevre duvarını inşa etmesine engel olmuştu.

Fakat daha sonra aralıkta, topluluğun devlet bünyesinde yer alan ve Müslüman din adamlarından oluşan konseyinden onay alması üzerine çevre duvarının inşasına izin verilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU