Kahvenin böbrek hastalığına yakalanma riskini artırdığı ortaya çıktı

Araştırmacılar kahvenin böbrek fonksiyonu için yararlı olduğunu gösteren önceki kanıtlar nedeniyle bulguların "şaşırtıcı" olduğunu söyledi

Araştırmacılar, bulguların geliştirilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti (Unsplash)

Yeni bir çalışmada, kahve düşkünlerinin böbrek hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu uyarısında bulunuldu.

Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim insanları, kahve tüketimine bağlı olarak kandaki metabolitlerin bu tehlikeli hastalığa yakalanma riskini artırma potansiyeli taşıdığını buldu.

Çalışmada araştırmacılar, yaklaşık 5 bin kişiden alınan 372 kan metabolitini (metabolizmanın ürünleri ve ara ürünleri olan küçük moleküller) inceledi.

Bilim insanları, böbreklerin daha sağlıklı olmasını sağlayabilecek kahveyle ilişkilendirilen bir metabolit tespit ederken, kahveyle ilişkilendirilen diğer iki metabolitinse yüksek böbrek hastalığı riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma bulguları Clinical Journal of the American Society of Nephrology adlı bilimsel dergide yayımlanan bilim insanları, bahsi geçen zararlı metabolitlerin sigara kullanımıyla da ilişkili olduğunu belirtti.

Ulusal Sağlık Hizmeti'ne göre kronik böbrek hastalığı, genelde yaşlanmayla ilişkilendirilen ve zamanla daha da kötüleşebilecek uzun süreli bir rahatsızlık. Bu hastalığa yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, böbrek enfeksiyonları ve böbrekleri zorlayan başka rahatsızlıklar neden olabilir.

Kidney Care UK adlı hayır kurumuna göre Birleşik Krallık'ta yaklaşık üç milyon kişi böbrek hastası. Hayır kurumu siyahi, Asyalı ve etnik azınlıklardan oluşan toplulukların kronik böbrek hastalığına yakalanma olasılığının diğer gruplara kıyasla 5 kat daha fazla olduğunu da ekledi.
 


Önceki çalışmalar kahve içmenin böbrek fonksiyonu için yararlı olabileceğini öne sürmüştü. Mayıs 2020'de yayımlanan yakın tarihli bir çalışmada, günde fazladan bir fincan kahve içmenin kronik böbrek hastalığına karşı "koruyucu etki sağladığı" sonucuna ulaşılmıştı.

Fakat Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, böbrek hastalığına yakalanma riskinin artmasına yol açabilecek iki metabolit saptanmasının "şaşırtıcı" olduğunu söyledi.

Johns Hopkins Üniversitesi epidemiyoloji bölümünden öğretim görevlisi Doç. Dr. Casey Rebholz, şunları söyledi:

Çok sayıda bilimsel kanıt, yüksek miktarda kahve tüketiminin sağlıklı bir beslenme düzeniyle tutarlı olduğuna işaret ediyor.

Bu teoriyi destekleyen bir metabolit tespit edebildik.

Kahveyle bağlantılı iki metabolitse şaşırtıcı şekilde kronik böbrek hastalığına yakalanma konusunda daha yüksek riskle ilişkilendirildi.

Bu bileşikler aynı zamanda sigara içmeyle de ilişkilendirildi. Bu da kısmen de olsa bu bileşiklerin neden daha yüksek böbrek hastalığı riskiyle ilişkilendirildiğini açıklayabilir.

Araştırmacılar katılımcıların kendi bildirdiği kahve tüketimini hesaba katmazken, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da söyledi.

Kidney Care UK'de politika direktörü Fiona Loud, The Independent'a şunları söyledi:

Son birkaç yılda kahve tüketimiyle böbrek sağlığı arasında bir ilişki bulan ve çok sayıda yorum alan bir dizi çalışma yapıldı.

Öte yandan bir koruyucu etki olduğunu ortaya koyan çalışmaların sayısı kadar böbrek sağlığında kötüleşmeyle bir bağlantı gösteren çalışmalar da var. 

Birçok insanın kahveyi sevdiğini biliyoruz fakat hayattaki çoğu şeyde olduğu gibi, sağlıklı yaşamak söz konusu olduğunda da ölçülülük ve denge anahtar nitelikte. Bu nedenle böbrek hastalığı bulunmayan kişileri mevcut kılavuza uymaya, yani maksimum kahve tüketimi miktarını günde 4 bardaktan fazla olmayacak şekilde sınırlandırılmaya teşvik ediyoruz.

İleri veya geç evre kronik böbrek hastası kişilereyse, kahve potasyum içerdiğinden ne kadar kahve tükettiklerine çok dikkat etmelerini öneririz. Lütfen pratisyen hekiminizle veya böbrek doktorunuzla konuşun, böylece sizin için hangi miktarın doğru olduğuna dair tavsiyede bulunabilirler.


SWNS'den de yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU