Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye yanıt: Gir milletin arasına, gir de gerçekleri gör

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin haftalık olağan grup toplantısında milletvekillerine ve paritlilere hitap etti. MHP lideri Bahçeli'nin "CHP'nin en çok oy aldığı yerlerde, CHP'nin HDP ile iş birliğini, Atatürk'ten kopuşunu, kimlere hizmet ettiğini anlatacağız" sözlerine yanıt veren Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın tutukluluğu için ise "Vicdanım kabul etmiyor" ifadlelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hep birlikte demokrasiyi getireceğiz ve cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız. Kimsenin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur" diyen Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Biz Cumhuriyeti telaffuz ederken herkes şunu çok iyi bilmeli; bu cumhuriyet bilhassa kendisini kimsessiz hissedenlerin kimsesi olacaktır. Bizim temel felsefemiz bu olacaktır

Diyanet'e Atatürk tepkisi

Diyanet işleri Başkanlığı'nın 29 Ekim cuma hutbesinde Atatürk'ün adını anmamasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Bu süreç içinde beni üzen aynı tarihte parlamentodan bir yasa çıkararak Genelkurmay Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığını kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyetin 100'üncü yılında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından anılmamasıdır. Bu gerçekten de kabul edilmesi gerek bir tutum değildir. Biz herkesin inancına saygılıyız. En azından kendisini kuran bir iradeye en azından saygı duylması, telaffuz edilmesi lazım. Ama hiç kimse merak etmesin bunların tamamını yapacağız, bu ülkeye baharı getireceğiz" diye konuştu.

"Anıtkabir'de bu ülkenin aslanı yatıyor"

29 Ekim kutlamaları sırasında Anıtkabir'e bazı televizyon kanallarının muhabirlerinin alınmamasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "O kararı alanlara açıkça sesleniyorum. Anıtkabir'de bu ülkenin aslanı yatıyor aslanı, sizin gücünüz yetmez ona. Ne yaparlarsa yapsınalr her davranuışları kendi sonlarını getiriyor. Bu milletin vicdanında derin yaralar açıyor. Bunların tamamını kendi iktidarımızda çözüeceğiz. Hiç kimse umutsuzluğa kapğılmasın" diye konuştu.

"Geliyor gelmekte olan"

Ülkenin ciddi sorunları olduğunu ve bu sorunların temelini adaletsizliğin oluşturduğunu kaydeden CHP lideri, 5 bin 678 kişinin kararname ile görevlerine son vertildiğini belrterek, "Eğrisi doğrusu bilmiyorum ama haksızlığa uğradığını iddia edenler yargıya başvurdular. Mahkeme kararı ile beraat edenler, hakkında takispizlik kararı verilenler veya soruşturma açılmasına dahi gerek görülmeyenler, Anayasa Mahkemesi tarafından görevce iadesi yönünde karar verilenlerin tamamını görevlerine iade edeceğiz. Biraz sabretsinler az kaldı, geliyor gelmekte olan"  diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "AYM kararlarını uygulamayan bürokratlar talimatı kimden aldılarsa aynı şeyi yapmasınlar, yaptıkları takdirde onları devletin bürokrasisi içinde tutmayacağım. Açıkça söylüytorum" dedi.

"Yalan söylüyorsanız sizin siyasette ne işiniz var?"

Merkez Bankası'nda 128 milay doların "buharlaştığını" ve bu konuda sordukları soruların cevabını alamadıklarını belirten Kılıçdaorğlu, "Bugün olmasa bile yarın, yarın olmasa bile obür gün bulacğız bunun cevabını" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili'nin 128 milyar doların 2019'un başından 2021 yılının yarısına kadar pandemi nedeniyle zarara uğrayan vaandaşlara destek olmak üzere harcandığını söylediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Ahlak denen bir şey var. Ahlakın temel kurallarından birisi yalan söylememektir. Yalan söylüyorsanız sizin siyasette ne işiniz var? Keşke mahkemeye verse de şu 128 milyar doları bir mahkemeye getirsek. Verir mi? Cesaret edemez. Pandemi 2019'da başlamadı. Atılır da bu kadar da atılmaz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu 128 milyar doların dağıtılması halinde hane başına 5 bin 202 dolar düşeceğini ifade ederek, "Nerede bu para? Bu srunun cevabını bulacağız. Acaba unuturmuyuz diye çırpınıyorlar. 128 milyar doları kul hakkını savunan kimsenin unutmaya hakkı yoktur" dedi.

Bahçeli'ye yanıt

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin CHP'yi halka şikayet etmek için milletvekillerini Anadolu'ya göndereceğini açıkladığını hatırlatan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Çok memnun oldum. hiç değilse vatandaşla muhatap olurlar. Vatandaş derdini anlatmak için bir de MHP'yi bulacak. Gerçekten çok memnun oldum. Bir pazara gitsinler, ayakkabı tamircisine gitsinler, bir işsize, çiftçiye sorsunlar 'Bu CHP ne yapıyor' diye. Gerçekten Cumhuriyet Halk Partisi ile gurur duyuyorum. Demek ki Cumhur İttifakı'nın ortağına da yol açıyoruz. 'Gir miletin arasına, gir de gerçekleri gör' diyoruz. Gör de asla ve asla elini fakir fukaranın aleyhine gelen kanunlara 'Evet' demek için kaldırma. İnşallah yaparlar" diye konuştu.

Kara kış fonu

İktidara kara kış fonu kurulması çağrısında bulunduğunu hatırlatan CHP lideri ,"Doğalgaz, elektrik, su bütün faturalar ağırlaşacak. Kış aylarında elektrik faturalarından KDV'yi, TRT payını kaldırın dedik. Doğalgaz ve mutfak tüpünde KDV'yi ÖTV'yi kaldırın dedik. Fransa aylık geliri 2 bin avronun altında olanlara her ay 100 avro verecek. İtalya, düşük gelirlilerin doğalgaz faturasını devletin ödemesine karar verdi. Çekya, enerji üzerindeki vergileri kaldıracağım dedi. Bizimkiler hiçbir şey yapmıyor" dedi.

CHP'li belediyelerin olduğu yerlerde, Kara Kış Fonu benzeri bir çalışmanın büyük ölçüde tamamlandığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bir vatandaşımız, doğalgaz, elektrik faturasını ödeyemez noktaya gelirse belediyelerimiz devreye girecek. Onların yapmadığını biz yapacağız. Gönül isterdi ki biz iktidar olalım, bütün Türkiye'de sıkıntı ile karşı karşıya olanlara biz yardım edelim" diye konuştu.

Erdoğan'a seslenen CHP lideri şöyle konuştu:

Kara Kış Fonu kur dedim, sana akıl verdim. Sana yol gösterdim. Senin çevrenin sana vermediği aklı sana verdim ama sen bildiğini okuyorsunuz ama bizim belediyelerimiz halkının yanında. Gönül isterdi ki bunu Türkiye genelinde yapalım, o günlerde inşallah gelecek. Geliyor gelmekte olan diyoruz. Her bir sektörün sorunları ile belediye başkanlarımız ilgileniyor. Karabağ Belediyesi'nde mobilyacılar ile bir araya geldim. Ara eleman, yetişmiş eleman bulamıyorlar. Mobilya Akademisi kurdu belediyemiz. Yetişecekler, işleri hazır olacak. Ülkeyi yönetemiyorlar, sürekli sıkıştırıyoruz yapamıyorlar, yapmıyorlar. Biz kendi belediyelerimizin olduğu yerlerde vatandaşlarımızın rahat etmesi için her türlü çabayı göstereceğiz. Erdoğan'a yine öneriyorum. Bir muhalefet ister ki çok daha kötü tablo ile karşı karşıya bıraksınlar ülkeyi ama biz öyle istemiyoruz. Asgari ücret 2 bin 825 lira, açlık sınırı 3 bin 93 lira. Yaparsan sen oy alacaksın. Asgari ücreti açlık sınırının üstüne çıkarın demen lazım. Bir ton kömürün fiyatı asgari ücreti geçti. Nasıl ısınacak bu adam? O ailede yaşanan dramı acaba saray iktidarı bilecek mi?

"Gerçekten utanıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Roma'da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye de değinen Kemal Kılıçdaroğlu, "Öyle bir şahsım ve şürekası var ki gerçekten utanıyorum. Önümüze konulan tablo hiç kimsenin kabul etmeyeceği bir tablo. Dışarıda tam bir kuzu şahsım ama gözleri gülüyor Biden'ı görünce. En büyük derdi 'Acaba Biden'la bir saat oturabilir miyim?' geldikleri hale bak. Bu devletin itibarı, saygınlığı yok mu? Yeter ki kendisini huzuruna kabul etsin, bir saat görüşebilsin" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Havuz medyasının gitmeden önceki manşetleri ile döndükten sonraki manşetlerini bir kıyaslayın. 180 derece nasıl dönebiliyorsunuz, nasıl bir bel var gerçekten hayret ediyorum" dedi.

CHP lideri, "Kağıt toplayıcısını dövdürüyorlar. Elindeki çek çeki alıyorlar. En fakire, garibana güç gösterisini yapıyor. Baskıcı yüzünü millete layık görüyor. Dışarıda kuzu, içeride ise kaplan kesiliyor" ifadelerini kullandı.

"Vicdanım kabul etmiyor"

Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna değinen ve haksız yere içeride tutulduklarını savunan CHP Genel Başkanı, "Belki onlar hayatlarının hiçbir döneminde CHP'ye sempati de duymadılar, oy da vermediler. Ama bizim görevimiz adalettir. Haksızlığa karşı durmaktır. Haksızlığa karşı susmak dilsiz şeytsansa o şeytanlar başka yerde oturuyor. Bunların tek suçu var; pasaportları Amerikan pasaportu değil. Amerikan pasaportu olsaydı bir telefonla çıkarlardı, uçakları apronda beklerdi ve biner giderlerdi. Böyle bir rezaletle Türkiye hiç karşı karşıya kaldı mı? Hiç kimse yanlış anlamasın. Onlar içeride diye bir özel bir beklentimiz yok" diye konuştu.

"Bilgin, birikimin yok"

Yağmur gibi zamların yağmaya başladığını, elektriğe 3 kez, doğalgaza 9 kez zam yapıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Saray ve şürekası bunları hissetmez ama vatandaş perişan vaziyette. Tüm bu zamlardan sonra gıda fiyatlarındaki artış yüzde 40'ları aşacak. Gıda fiyatlarındaki artış yüzde 40'ları aşınca asgari ücretli nasıl geçinecek? Kara Kış Fonu'nu derhal kur diye boşuna mı diyorum. Bilgin, birikimin yok bütün derdin 'Biden bana gülecek mi' sen Türkiye'yi düşün kardeşim. Bu zam fırtınası görünüyor ki devam edecek, ipin ucunu kaçırdı bunlar" dedi.

"Seni Biden kurtaramaz arkadaş"

Kılıçdaroğlu, "Bütün bunlar olurken bu şahsımın trolleri var. İletişim Başkanlığı var. Mutfaktan haberleri yok. Adam cebine bakıyor, pazara, esnafa bakıyor. Etiketler her gün değişiyor. Ülkeyi yönetme güçleri, kapasiteleri kalmadı. 'Aslansın, kaplansın' diyorlar açık ve net söylüyorum sen ne aslansın ne kaplansın sen olsa olsa kağıttan kaplansın. Bütün otokratların sahip oldukları özelliklere sahip. Kendisine seslenelim. Ya şahsım şu milletin, garibanların dertlerine bir bak kardeşim. Seni Biden kurtaramaz arkadaş, senin geleceğin bu milletin elindedir. Nereye gidersen git, sonunda sandığı getireceksin millet sana dersi o sandıkta verecek. Milletimiz sandık gelince görevini yapacaktır. Biz de Cumhuriyetin 100 yılında Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU