Çin'in "şaşırtıcı" derecede hızlı askeri atılımı ABD'yi alarma geçirdi

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Çin'in hızlı askeri modernizasyonuyla birden fazla cephede sorun yaşamaktan korkuyor

Roma'daki G20 zirvesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (AFP)

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, aylardır süren gerilimin ardından şimdi Pekin'in hızlı askeri genişlemesi ve Tayvan'a yönelik tehditleri de dahil birden fazla cephede Çin'le sorun yaşayacaklarını öngördüklerini söylüyor.

Pentagon, Çin'in nükleer programı, siber teknolojisi, füze kabiliyetleri ve uzay programı dahil çeşitli alanlardaki teknolojik modernleşme hızı karşısında şaşırmış ve alarma geçmiş durumda.

Bu hızlı gelişimler, Biden yönetimini küresel güç dengesindeki bir dönüşümden kaçınmak için politikalarına yeniden yön vermeye çalışmak zorunda bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce ABD nükleer kuvvetlerini komuta eden ve hava kuvvetlerinin uzay operasyonlarını yöneten, ABD ordusundan General John Hyten, "Çin'in ilerleme hızı şaşırtıcı" dedi.

Rusya nükleer cephaneliği açısından Çin'den daha büyük bir stratejik tehdit olmaya devam etse de General Hyten, Pekin'in ekonomik kaynakları ve şahlanmış askeri modernizasyonu nedeniyle ABD egemenliğine daha büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Hyten, "bunu değiştirmek için bir şey yapmazsak" gelecek yıllarda toplam askeri güçte "Çin'in Rusya'yı ve ABD'yi geride bırakacağını" belirtti.

Çin'in hızlı ilerlemesinin en son örneği geçen ay gerçekleşti: Pekin'in hedefine doğru hızlanmadan önce dünyanın yörüngesine oturabilen süpersonik bir füzenin fırlatma denemesini yapmasıyla ABD makamları şaşkına döndü.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, bu füze denemesinin bir Sputnik anı olmaya "çok yaklaştığını" söyledi.

1957'de Sovyetler Birliği dünyanın ilk uzay uydusu Sputnik'i fırlatmış ve bu, Sovyetler'in ABD'nin teknolojik gelişmelerini geride bıraktığına dair endişelere yol açmıştı.

Milley'e göre ABD'yi hâlâ en çok endişelendiren şey, bunun Çin'in yakın zamanda denediği düşünülen bir dizi yeni sistemden sadece biri olması.

Bloomberg TV'ye verdiği röportajda Milley, "Çin'in askeri kabiliyetleri bundan çok daha büyük. Çin uzayda, siber dünyada ve geleneksel kara, deniz ve hava alanlarında hızla genişliyor" dedi.

Buna ek olarak, nükleer silah uzmanları Çin'in karada konuşlu kıtalararası füze sistemleri (ICBM'ler) filosunu artırdığı konusunda da uyarıda bulundu.

Özel uydu görüntüleri, görünüşe göre Çin'in yapım aşamasında olan yaklaşık 250 ICBM füze rampasına sahip olduğunu ortaya çıkardı ve bu, bugün faaliyette olan sayının 10 katından fazla. Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'nda nükleer silah uzmanı olan Hans Kristensen, The Associated Press'e, ABD ordusunun buna kıyasla 400 aktif ve 50 yedek ICBM füze rampasının olduğunu söyledi.

ABD Kongresi, uzay ve siber operasyonlar ve hipersonik teknolojilere yapılan harcamaları artırmak için de bir sonraki savunma bütçesine giderek daha fazla odaklanıyor.

Buna ek olarak, ABD Başkanı Joe Biden'ın önceki haftalarda ABD'nin Çin'den gelecek bir saldırı karşısında Tayvan'ı savunma "taahhüdü" olduğunu belirtmesiyle Tayvan, ABD için büyük bir endişe kaynağı olarak belirdi.

Pazar günü, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'le yaptığı nadir bir görüşmede ABD'ye, Tayvan konusundaki "vaatlerine ihanet etmemesi"ni söylemesiyle gerilim aniden tırmandı.

Üst düzey bir dışişleri bakanlığı yetkilisi Reuters'a verdiği demeçte, Blinken'in Wang'a ABD'nin "Tek Çin" politikasında herhangi bir değişiklik olmadığına dair güvence verdiğini söyledi. Bu, ABD'nin Taipei'yle değil, yalnızca Pekin'le resmi diplomatik ilişkiler sürdürmesi demek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU