Esrar bağımlılarının Kovid'e yakalanma riski aşıya rağmen daha yüksek

Madde bağımlıları içinde en yüksek risk esrar kullananlarda

Esrarın hammaddesi olmasının yanı sıra çeşitli endüstriyel ürünlerin üretiminde de kullanılan kenevir bitkisinin tamamen serbest bırakılması tartışmaları sürüyor (AP)

Yeni bir araştırma, esrar bağımlılarının aşılandığı halde Kovid-19'a karşı daha savunmasız kaldığını ortaya koydu.

Hakemli bilimsel dergi World Psychology'de yayımlanan araştırma madde bağımlılığı olan kişilere yönelik risk tablosunu gözler önüne serdi.

Buna göre madde kullanım bozukluğu teşhisi konan kişilerde aşı etkinliği esrar, alkol, kokain, opioidler ve tütünün yoğun kullanımı nedeniyle azalabilir.

Araştırmacılar, "Madde kullanım bozukluğu olan bireyler, Kovid-19 enfeksiyonu ve enfeksiyonun olumsuz sonuçları açısından yüksek risk altındadır" diye yazdı.

Bulgulara göre aşılarını yaptıran ve bağımlı olmayan kişinin Kovid-19'a yakalanma riski yüzde 3,6 olarak belirlenirken, madde bağımlılarında bu oran ortalama yüzde 7'ydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Madde bağımlıları içinde en yüksek risk ise esrar kullananlarda görüldü. Esrar bağımlılarında risk, yaklaşık yüzde 8 olarak belirlendi. Bunu yüzde 7,7'yle kokain ve yüzde 7,2'yle alkol kullanımı izledi.

Üstelik araştırmaya dahil edilen esrar bağımlılarının Kovid-19'a yakalanma riski, bu kişilerde başka sağlık sorunları bulunmasa ve yaşları da genç olsa bile daha yüksekti.

Araştırmacılar bu nedenle esrarın akciğerler ve bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinin, risk artışında rol oynamış olabileceğini düşünüyor.

Öte yandan araştırmanın yalnızca madde kullanım bozukluğu teşhisi konan kişilere odaklandığı vurgulanıyor. Yani tıbbi amaçlı ve diğer amaçlar doğrultusunda esrar kullanımı açısından bu bulguların ne anlama geldiği henüz belli değil.

Madde kullanım bozukluğu, bireylerin beynini ve davranışlarını etkileyen, yasal veya yasadışı uyuşturucu kullanımını kontrol edememesine neden olan bir rahatsızlık.

ABD'deki Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü'nün yöneticisi Nora D. Volkow, "Madde kullanım bozukluğu teşhisi bulunan kişiler arasında Kovid-19 aşısını teşvik etmeye ve kolaylaştırmaya devam etmeliyiz" diye konuştu:

Aynı zamanda aşıdan sonra bile bu grubun yüksek risk altında olduğunu ve Kovid-19'a karşı önlemler almaya devam etmesi gerektiğini kabul etmeliyiz.

 

Independent Türkçe, Philly Voice, 7News Boston

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU