İsrail: Hizbullah bize günde 2500 roket atabilir

Hamas, mayıstaki çatışmalarda İsrail'e günde 400 roket fırlatmıştı

Hamas'ın hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi geçmesi soru işaretleri doğurmuştu (AFP)

İsrail İç Cephe Komutanı Uri Gordin, muhtemel bir savaşta Lübnan Hizbullahı'nın yaklaşık 2 bin roket atmasını beklediklerini söyledi.

Gordin, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı ve dün yayımlanan açıklamada Hizbullah'la savaş istemediklerini ancak yine de hazırlıklı olduklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'la mayısta 11 gün süren çatışmalarda İsrail'e günde 400 roket atılmıştı. İsrail, hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin, roketlerin yaklaşık yüzde 90'ını imha ettiğini, yaklaşık 300 roketin yeryüzüne düştüğünü açıklamıştı.

Gordi, 2006'da Hizbullah'la yapılan savaşta benzer sayıda roketin bir aylık sürede fırlatıldığını ifade etti.

Komutan, Hizbullah'la savaş durumunda günlük roket sayısının 5 kat artmasını beklediklerini bildirdi:

İsrail'e atılan roket sayısının günde bin 500 ila 2 bin 500 olmasını bekliyoruz.

1992'deki I. Körfez Savaşı'ndan sonra kurulan İç Cephe Komutanlığı sivil savunmadan; yani ülkeyi tehdit, çatışma veya felaket durumuna hazırlamadan sorumlu. Birim, çoğu asker 160 İsraillinin ve çoğu sivil bin 200'den fazla Lübnanlının yaşamını yitirdiği 2006'daki savaşta epey eleştirilmişti.

Gordin, bu savaştan sonra çalışmalarını sıkılaştırdıklarını ve güçlendiklerini sözlerine ekledi.

Lübnan'da İsrail'e ait drone düşürüldü

Hizbullah geçen ayın sonlarında Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye kentine bağlı Yatir beldesinin kırsalı semalarında uçuş yapan İsrail'e ait drone'u düşürdüğünü bildirmişti.

Öte yandan İsrail ordusu, kendilerine ait bir drone'un rutin uçuş sırasında Lübnan topraklarında düştüğünü ve konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığını açıklamıştı.

İsrail'e ait İHA'lar, savaş uçakları ve savaş botları sık sık Lübnan sınırlarını ihlal ediyor. Lübnanlı yetkililer her fırsatta bu ihlalleri Birleşmiş Milletler'e şikayet ediyor.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU