Yeni C vitamini araştırması: "DSÖ'nün önerdiği günlük miktarın iki katı tüketilmeli"

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti'nin mevcut yönergeleri, besin arzının az olduğu II. Dünya Savaşı zamanındaki bir çalışmaya dayanıyor

Portakal gibi turunçgiller, C vitamini için mükemmel birer kaynak (Unsplash)

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, tavsiye edilen C vitamini miktarı iki katına çıkarılmalı.

Söz konusu iddianın arkasındaki bilim insanları, günümüzdeki vitamin seviyeleri açısından bilgi kaynağı olmaya devam eden 1944 tarihli çalışmanın ardındaki yöntemleri "şoke edici" diye nitelendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) halihazırda sırasıyla günde 40 mg ve 45 mg vitamin alımı tavsiyesinde bulunuyor.

Fakat American Journal of Clinical Nutrition adlı bilimsel yayında yayımlanan yeni çalışmanın arkasındaki akademisyenler, Sorby Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı araştırmanın amacının besin arzının az olduğu II. Dünya Savaşı esnasında Britanyalıların beslenme seviyesini belirlemek olduğunu dile getiriyor.

Araştırmacılar o dönemde amacın sağlığı mümkün olduğunca artırmaktan ziyade iskorbütü engellemek olduğunu iddia ediyor.

Çalışmaya liderlik eden Profesör Philippe Hujoel şunları söyledi:

C vitamini deneyi şoke edici bir araştırma.

Kişilerin C vitamini seviyelerini uzun vadede azalttılar ve hayati tehlike oluşturan acil durumlar yarattılar. Böyle bir çalışma şimdi asla kabul görmez.

Çalışma kapsamında katılımcılara ortalama 9 ay boyunca günde 0, 10 ve 70 miligram C vitamini verildi.

Bu dönemde katılımcılarda deneysel yaralar açıldı. Yaraların yavaş iyileşmesi bir iskorbüt göstergesi olduğu için araştırmacılar yeterli C vitamini miktarını saptamak için "yara gücünü" bir ölçüm aracı olarak kullandı.

Prof. Hujoel şunları ekledi:

Sorby verilerinin yeniden incelenmesinden elde edilen bulgular, DSÖ'nün tavsiyesinin yara gücünün zayıf olmasını önlemek için çok düşük olduğunu gösteriyor.

Bu şekilde bir C vitamini alımı, DSÖ'nün önerdiği günlük 45 mg C vitamini alımının iki katından fazlasına tekabül ediyor fakat Ulusal Tıp Akademisi (National Academy of Medicine) ve (başka) ülkelerin kurullarının oluşturduğu yönergelerle uyumlu.

NHS'e göre askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin üç ana işlevi var.

Bunlar arasında hücrelerin korunmasını ve sağlıklı kalmasını sağlamak; cildin, kan damarlarının, kemik ve kıkırdakların sağlığını sürdürmek ve yaraların iyileşmesini sağlamak var.

İyi C vitamini kaynakları arasında portakal gibi turunçgiller, biber, brüksellahanası, patates, kimçi, çilek, kuşüzümü ve brokoli bulunuyor.

Birleşik Krallık Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı'nın sözcüsü, The Independent'a şöyle konuştu:

Hükümetin beslenme konusunda uzman ve bağımsız danışmanları, mevcut tavsiyelerin yeniden değerlendirilmesini gerektirebilecek yeni kanıtları düzenli olarak inceliyor. Ancak şu noktada C vitamini tavsiyelerini yeniden değerlendirmeye gerek duymuyorlar.




* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU