ABD'de sivrisineklerin ölümcül virüs testi pozitif çıktı

Halk sağlığı komiseri: "Ekimde fazla sivrisinek faaliyeti görmeyi beklemediğimizi hatırlamak önemli"

Yetkililer "sivrisineklerle bulaşan hastalıklara yakalanma riskinin genellikle yaz sonu ve sonbahar başlarında arttığı"  uyarısında bulundu (AP)

ABD'nin Connecticut eyaletinde sağlık yetkilileri, eyaletteki sivrisineklerde doğu at ensefaliti (Eastern Equine Encephalitis - EEE) adında öldürme ihtimali bulunan nadir virüs için yapılan test sonuçlarının bu yıl ilk kez pozitif çıktığını belirtti.

Eyaletin Halk Sağlığı Dairesi cumartesi yaptığı duyuruda, Voluntown'daki Pachaug Eyalet Ormanı'nda yakalanan sivrisineklerin 23 Eylül'deki virüs testi sonuçlarının pozitif çıktığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daire basın açıklamasında, "Güneydoğu Connecticut sakinlerinin, bulaş ihtimalini azaltmak için kendilerini ve çocuklarını sivrisineklerden korumalarının tavsiye edildiğini" belirtti.

Connecticut Tarımsal Deney İstasyonu'nca gerçekleştirilen testlerde, enfekte sivrisineklerin hem memelileri hem de kuşları ısıran türlerden olduğu tespit edildi.

Halk Sağlığı Dairesi açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Sivrisinekler, ağırlıklı olarak kuşları ısıran Culiseta melanura türü ve memelileri ısıran Ochlerotatus canadensis türündendi. Connecticut sakinlerine kendilerini sivrisinek ısırıklarından ve sivrisinek kaynaklı hastalıklardan korumaları hatırlatılır.

Halk Sağlığı Komiseri Dr. Manisha Juthani de yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:

Güneydoğu Connecticut sakinlerini, özellikle sivrisineklerin en aktif olduğu alacakaranlık ve şafakta sivrisinek kovucu sürmek ve vücutlarının açıkta kalan yerlerini örtmek gibi basit önlemler almaya teşvik ediyoruz.

EEE virüsünün tespiti endişe verici olsa da ekimde fazla sivrisinek faaliyeti görmeyi beklemediğimizi hatırlamak önemli.

CBS News, virüsün yetişkinlerin yüzde 2'si ve çocukların yüzde 6'sında ciddi beyin iltihabına yol açtığını bildirdi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, virüsün genellikle yılda 5 ila 10 kişide görülebildiğini belirtiyor. Bu yıl şimdiye kadar insanlarda hiçbir vaka rapor edilmedi.

Virüs insanlarda nadir görülse de yüzde 25 ila 50 ölüm oranına sahip ve hastalıktan kurtulanların çoğu nörolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

"Sivrisineklerin söz konusu virüsü sadece enfekte vahşi kuşlardan beslenerek elde edebildiğini" söyleyen Connecticut Halk Sağlığı Dairesi, virüsün genellikle "sadece kuşlarla beslenen sivrisinek türlerinde bulunduğunu, ama virüsün insanları ve atları ısırdığı bilinen diğer sivrisinek türlerine de zaman zaman geçebildiğini" ekledi.

"Virüs insandan insana veya atlardan insanlara geçemez" diyen yetkililer öte yandan "EEE virüsü gibi sivrisineklerle bulaşan hastalıklara yakalanma riski genellikle yaz sonu ve sonbahar başlarında artar. Sivrisinekler ilk şiddetli soğuklara kadar aktif kalır" uyarısında bulundu.

Doğu at ensefaliti belirtileri arasında "yüksek ateş, baş ağrısı, boyun tutulması ve bilinç bozukluğu" yer alıyor.

Daire ayrıca herhangi bir aşı ya da "özgül antiviral tedavi" bulunmadığını belirtti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU