Ocaktan: Bu Türkiye fotoğrafından kim mutlu olabilir ki…

"Türkiye’nin dış politikada ne kadar yalnız ve çaresiz durumda olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz"

Fotoğraf: AA

Geçmişte AK Parti’den milletvekilliği de yapan Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Türkiye’nin dış politikada yalnız ve çaresiz olduğunu söyledi.

Ocaktan, bugünkü köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’de gerçekleştirdiği görüşmeyi değerlendirdi:

Öyle anlaşılıyor ki eğer Putin’i kızdırmazsak, bir süre daha Suriye’de ‘mış gibi’ yapmaya devam edebiliriz. Bunun için de Rusya’nın mutlu olmasını sağlayacak özellikle ekonomik alanda adımlar atmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında da anlaşılacağı gibi atılacak adımlar şöyle: “Akkuyu’nun yanı sıra ikinci ve üçüncü nükleer enerji santralleri konusunu, savunma sanayisine yönelik atılabilecek adımları görüştük.” İkinci parti S-400’lerle ilgili Putin’in gönlünü hoş edecek güzel haberler daha önce AK Parti iktidarı tarafından zaten verilmişti…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin Suriye oluşunda ayağı yere basan hiçbir plan ve projesinin olmadığının ortaya çıktığı görüşünü dile getiren Ocaktan, şunları yazdı:

Suriye’de artık patron Putin ve onun himmetine muhtaç durumdayız. Cumhurbaşkanının da işaret ettiği gibi ‘güvenliğini sağladığımız bölgelerde’ ciddi sıkıntılar var. Mesela son günlerde Rusya bu bölgeleri bombalıyor ama biz hiçbir şey yapamıyoruz. Tıpkı İdlip’te 34 askerimizi Rus uçakları şehit ettiğinde ağzımızı açıp Putin’e tek kelime bile edemediğimiz gibi… Gerçek şu ki, şu anda Suriye sınırından bir tek uçağımızın burnunu bile gösteremiyoruz.

Ocaktan, Türkiye’nin dış politikasına dair şu yorumu yaptı:

Aslında çok da derin analizler yapmaya gerek yok… Eğer fotoğraf karelerini peş peşe koyarsanız, Türkiye’nin dış politikada ne kadar yalnız ve çaresiz durumda olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Eminim bu ülkede yaşayan hiçbir birey bu fotoğraftan mutlu olmayacaktır.

 

Karar, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU