Barış Pehlivan: Ufuk Uras’ın rütbeleri

“Yahu, bu çok basit gerçeği bile bilmez mi insan?"

Fotoğraf: Twitter

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, 12 Eylül darbesinin 41. yıldönümünde Sabah gazetesine verdiği söyleşide “Orgeneral rütbeleri söküldü ve ‘Er Kenan Evren’ olarak toprağa verildi. 2010 referandumuna işte bu yüzden destek verdik” iddiasında bulunan Ufuk Uras’ın doğru söylemediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pehlivan, bugünkü yazısının ilgili kısmında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Uras hakkında şu görüşlerini dile getirdi:

“Z kuşağı bunları hatırlamıyor” diyordu Ufuk Uras, Sabah gazetesine verdiği söyleşide...  Devam ediyordu: “Orgeneral rütbeleri söküldü ve ‘Er Kenan Evren’ olarak toprağa verildi. 2010 referandumuna işte bu yüzden destek verdik.”  Haklıydı, Z kuşağı hatırlamıyordu ve Uras, bu hafızasızlıktan faydalanıyordu. 

Ve sahi, doğru mu söylüyordu? Yani Kenan Evren’in rütbeleri sökük müydü toprağa verilirken?  Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi internet sitesine giriyorum. Orada Genelkurmay başkanlarının listelendiği sayfayı inceliyorum.  Bir de ne göreyim; Kenan Evren “Orgeneral” rütbesiyle yerini koruyor.  Sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın sitesine giriyorum. Orada da darbenin komutanlarından Tahsin Şahinkaya’nın “Orgeneral” rütbesiyle geniş biyografisini okuyorum. 

Peki, neden böyle?  Şundan:  Kenan Evren de Tahsin Şahinkaya da haklarındaki müebbet hapis cezası kesinleşmeden öldü. Böylece haklarında açılan dava düştü. Kesin hüküm verilmeyince de rütbeler sökülemedi. İtirazlar edildi, son kararı Yargıtay verecek.  Yani, Ufuk Uras’ın “Referanduma işte bu yüzden destek verdik” diyerek övündüğü gerekçe doğru değildi. Darbenin askerleri orgeneral olarak toprağa verildi. 

Pehlivan, “Yahu, bu çok basit gerçeği bile bilmez mi insan? Fethullahçıların hayalini gerçekleştirdiği referanduma verdiği açık desteği böyle yalanlarla mı masum gösterecek? Benimki de soru işte!” ifadelerini kullandı.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU