Hintli siyasetçi: Meclis'i Kızıl Kale'ye bağlayan gizli tünel bulundu

Siyasetçi günümüzün ulusal başkentindeki "gizli tünelin" tarihi yerleri birbirine bağladığını söyledi

Hintli bir siyasetçi, Delhi Meclisi'ni Kızıl Kale'ye (yukarıda) bağlayan "gizli bir tünel" bulunduğunu söyledi (AFP)

Hintli bir siyasetçi, perşembe günü Hindistan'ın başkentinin kalbinde, Britanya'nın sömürgeci döneminden kalma ve siyasi mahkumların nakli için kullanılmış olması muhtemel, tünel benzeri gizli bir yapı bulunduğunu iddia etti.

Delhi Meclisi sözcüsü Ram Niwas Goel, tünelin Hindistan'daki iki önemli simgeyi birbirine bağladığını söyledi. Goel, tünelin Britanyalı yöneticiler tarafından tarihi bağımsızlık savaşında çarpışan Hintli askerlerin misillemesinden kaçınmak amacıyla, tutsak alınan bağımsızlık savaşçılarının nakli için kullanılmış olabileceğini öne sürdü.

Geçit, Hindistan'ın 17. yüzyılda Babür imparatorlarına ev sahipliği yapan simgesel Kızıl Kale'siyle, Delhi'nin 1926'da mahkemeye dönüştürülen yasama meclisini birbirine bağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Delhi'nin sırasıyla kuzeydoğusu ve kuzeyinde konumlanan her iki sembol yapı da, hem Kızıl Kale hem de Delhi Yasama Meclisi, Britanya'nın sömürgeci yönetimi esnasında kilit nokta görevi gördü.

Meclise yaptığı konuşmada Goel şunları söyledi:

1993'te Yasama Meclisi üyesi olduğumda Kızıl Kale'ye kadar giden bir tünele dair bir rivayet dolaşıyordu ve bunun tarihini araştırmaya çalıştım. Fakat bu tünele hakkında net bir şey yoktu.

Ancak Goel, yolu tıkayan geliştirme ve altyapı projeleri nedeniyle aramayı durdurmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Meclis üyesi, "Tünelin ağzını bulmuş durumdayız ama tünelin yollarının tamamı metro projeleri ve kanalizasyon tesisatları nedeniyle tahrip edildiği için daha fazla kazmıyoruz" dedi.

Goel, Hindistan 19. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar Britanya yönetimi altındayken, Delhi Yasama Meclisi'nin ülkenin Yasama Binası olarak kullanıldığını açıkladı.

Meclis 1926'da, ülke bağımsızlığını kazanmadan 21 yıl önce mahkemeye dönüştürülmüştü. Goel, Delhi Meclisi'ne tünelin, Hindistan'ın sömürgeci yöneticilerden bağımsızlığını kazanması için savaşan siyasi mahkumları nakletmek için kullanıldığına inandığını söyledi.
 


Arvind Kejriwal'ın Delhi eyalet yönetimi, başkentin meclisinin altında bulunan odayı ülkenin bağımsızlık savaşına katkıda bulunanları anmak için kullanmayı planlıyor.

Meclis üyesi şunları söyledi: 

Hepimiz burada bir infaz odası olduğunu biliyorduk ama bu odayı hiç açmadık. Şimdi bağımsızlığımızın 75. yılı ve o odayı incelemeye karar verdim. O odayı özgürlük savaşçılarına bir saygı duruşu olarak onlar için bir mabete dönüştürmek istiyoruz.

Goel, alanın gelecek yıl itibarıyla turistlere de açılacağını belirterek bu doğrultuda çalışmaların başladığını doğruladı.

Parlamenter, "Burası özgürlük mücadelesi bağlamında çok zengin bir tarihe sahip. Turistlerin ve ziyaretçilerin tarihimize dair bir fikir edinebileceği şekilde burayı yenilemeyi amaçlıyoruz" dedi.

Britanyalı yöneticiler, Hindistan'ı neredeyse bir asır boyunca yönettikten sonra 1947'de ülkeyi terk etti. 19. ve 20. yüzyılda Hindistan genelinde birkaç ayaklanma patlak vermişti. Bu isyanlar, Mahatma Gandhi'nin Hindistan Ulusal Kongresi'nden birkaç savaşçıyla birlikte 1920'lere doğru Britanya yönetimine son vermek için kampanya yürütmesi ve birçok kitle hareketiyle bağımsızlık talep etmesi sayesinde güçlenmişti.

Bugün Hindistan 15 Ağustos 1947 tarihini Bağımsızlık Günü olarak kutluyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU