Çin, Myanmar'da cuntacıların projelerine fon sağlayacak

Muhalefet, seçimle gelen Ang San Su Çi'yi hapse atan darbecileri desteklediği iddiasıyla Çin'i eleştiriyor

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Myanmar'ın askeri hükümetini yöneten General Min Aung Hlaing'le 12 Ocak'ta başkent Nepido'da görüşmüştü (AP)

Çin, Myanmar'da cuntacıların kalkınma projelerini finanse etmek için anlaşmaya vardı.

Myanmar Dışişleri Bakanlığı, 21 projeyi desteklemek için Çin'in 6 milyon dolardan (yaklaşık 50 milyon TL) fazla fon sağlayacağını salı günü açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Projelerin hayvanlar için aşı, kültür, tarım, bilim, turizm ve çevre koruma gibi pek çok alana uzandığı duyuruldu.

Yetkililer, finansmanın Lancang-Mekong İşbirliği çerçevesinde aktarılacağını bildirdi. Mekong nehirleri çevresindeki Çin, Myanmar, Kamboçya, Laos, Vietnam ve Tayland'ın 2016'da kurduğu ortaklık, oluşturulan özel fon sayesinde bu ülkelere destek sağlıyor.

Çin, bu kapsamda Myanmar'da şimdiye kadar 73 projeye yardım edildiğini bildirdi.

Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin, projelerin zamanında ve etkin bir şekilde uygulanacağına dair söz verdi.

 

 

Öte yandan Myanmar'da muhalefet, seçimle gelen Fiili Lider ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi'nin hapse atıldığı darbeyi desteklediği iddiasıyla Çin'i eleştiriyor.

Pekin ise bu suçlamaları reddediyor. Batılı ülkelere göre cunta yönetimine karşı daha yumuşak bir tavır sergileyen Çin, önceliklerinin komşusundaki istikrar ve müdahale etmemek olduğunu öne sürüyor.

ABD'den 50 milyon dolarlık destek

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield dün yaptığı açıklamada, Myanmar halkına acil gıda, barınma, sağlık hizmeti ve temiz su ulaştırmak için uluslararası yardım kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları üzerinden 50 milyon dolar (yaklaşık 450 milyon TL) insani yardım göndereceklerini bildirdi.

(BM) Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener ise aynı gün, darbeyle yönetimi ele geçiren lider General Min Aung Hlaing'ın "iktidarını güçlendirme" konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

"Myanmar halkı için durum şu an çok zor" diyen Burgener, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ülkede ifade özgürlüğü yok ve basın özgürlüğüne saldırılardan ciddi endişe duyuyorum.

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddiaları sonrasında şubatta yönetime el koymuştu. Ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi'yle pek çok yetkili gözaltına alınmış ve bir yıl süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Darbe yönetiminin başındaki General Min Aung Hlaing, 1 Ağustos'ta yaptığı açıklamada OHAL'in süresinin uzatıldığını belirterek uygulamaların Ağustos 2023'te sona erdirileceğini ve seçim yapılacağını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU