Cumhuriyet'te sendika kavgası... Genel yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya, Alev Coşkun'u suçlayarak istifa etti

Aykut Küçükkaya, Alev Coşkun'un kendisinden gazetedeki sendikalı isimleri istifaya zorlaması gerektiğini söylediğini, bu sebeple görevini bıraktığını açıkladı

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya, hem görevinden hem de gazeteden istifa ettiğini duyurdu.

Küçükkaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla gazetenin bağlı olduğu Cumhuriyet Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı Alev Coşkun tarafından bir isteği kabul etmediği için görevini bıraktığını ifade etti.

Küçükkaya’nın açıklamasına göre bu istek, kurum bünyesindeki gazetecilerin sendikadan istifa etmesini sağlamak.

Küçükkaya’nın açıklaması şöyle:

Bu hafta basında Cumhuriyet Vakfı Başkanı sayın Alev Coşkun tarafından 'Türkiye Gazeteciler Sendikası'yla başlayacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi sendika üyesi olan editoryal kadrodaki arkadaşlarımı sendika üyeliğinden istifa ettirmem, bu yönde görüşmeler yapmam' istenmiştir. Gelinen noktada olay 'Ya çalışma arkadaşların istifa edecekler ya da sen genel yayın yönetmenliğini bırakacaksın' çizgisine geldi.

Cumhuriyet gazetesinin savunduğu ilkelere yakışmayan, emek ve sendika karşıtı tavır nedeniyle tercihimi yazı işleri ekibimden, Cumhuriyet'e büyük emek veren tüm çalışma arkadaşlarımdan ve gazetem Cumhuriyet'le özdeşleşmiş sendikadan yana alıyorum.  Bugün (29 Temmuz 2021) itibariyle 27 yıldır büyük bir gururla çalıştığım gazetem Cumhuriyet'ten, 3 yıldır yürüttüğüm genel yayın yönetmenliği görevinden istifa ediyorum.

Çalışanlardan açıklama

Küçükkaya’nın istifasının ardından gazete çalışanları bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Küçükkaya’nın istifasının kabul edilmemesini istiyoruz. Cumhuriyet’in kuruluş, ana sözleşme ve değerlerine yakışmayan sendikasızlaştırma girişim ve baskılarına son veriyoruz” talebi yer aldı.

Metin, gazetenin 71 çalışanı tarafından imzalandı.

2018’de yönetim değişti, Küçükkaya genel yayın yönetmeni oldu

Yargıtay, 2018 yılında verdiği bir karar ile Cumhuriyet gazetesinin sahibi olan Cumhuriyet Vakfı’nın yönetiminde yapılan bir değişikliğin usulsüz olduğuna karar vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu karar ile birlikte 2013 yılındaki yönetim Cumhuriyet’in başına gelmiş, gazetede köklü değişikliklere sebep olmuştu.

Deneyimli gazeteciler Aydın Engin, Murat Sabuncu, Aslı Aydıntaşbaş, Çiğdem Toker, Hakan Kara ve Erdem Gül gibi isimlerin asırlık gazeteyle ilişkisi kesilmişti.

Özellikle yazar kadrosunda büyük değişiklik yaşanan ve o dönem medya camiasında eleştirilere sebep olan bu gelişmenin ardından genel yayın yönetmenliği koltuğuna Aykut Küçükkaya oturmuştu.

Küçükkaya, bu görevi yaklaşık 3 yıldır sürdürüyordu.

Alev Coşkun, Cumhuriyet davasının tanığıydı

Deneyimli gazetecilerin hapse atıldığı Cumhuriyet gazetesi davası 2016 yılında bir şafak baskınıyla başlamıştı.

Uzun yıllardır medya sektörüne emek veren isimler gözaltına alınmış, aylarca hapiste kalmıştı.

Söz konusu davada Alev Coşkun da savcılık tarafından olarak çağrılıp dinlenmişti.

“Cumhuriyet gazetesini susturmak” olarak nitelenen davada Alev Coşkun’un Cumhurbaşkanlığı’na şikayette bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Cumhuriyet Vakfı’nın eski yönetim kurulu üyelerinden Akın Atalay, bu konuyla ilgili özetle şu açıklamayı yapmıştı:

Birileri, son çare olarak Beştepe’deki Saray’a gitmişler: Cumhuriyet Gazetesi’nin bu yönetimin elinden alınması için son ümidimiz sizsiniz, ne olur, devreye girin ve Cumhuriyet Gazetesi’ni bize verin’ demişler. Cumhurbaşkanlığı da bu dilekçenin gereğinin yapılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yollamış. Saray’dan gelen talimat üzere derhal harekete geçen Genel Müdür, aynı konuda bir yıl önce denetim yaptıklarını ve rapor verdiklerini unutup, emrin gereğini yerine getirmek için acilen yeni bir rapor düzenlettirmiş.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU